Agenți de Influență: Un joc video care ajută elevii să lupte cu dezinformarea online

0

Un start-up din SUA a creat un joc video care să-i învețe pe elevi să lupte cu dezinformarea distribuită online. Creatorii jocului susțin că prin acest instrument elevii vor putea exersa abilități de gândire critică și că acest joc va ajuta la crearea a unei generații de cetățeni responsabili care „pot ajuta la combaterea minciunilor pe Internet”.

Designerul jocului Agents of Influence, Michael Warker, susține că, în ultimii ani, dezinformarea a devenit din nou o problemă internațională majoră și aduce drept exemplu cercetările care arată că, în timpul alegerilor prezidențiale din S.U.A. din 2016, cele mai importante știri false au depășit știrile bazate pe fapte de pe Facebook.

Reprezentantul start-up-ului Alterea din Los Angeles, care a elaborat jocul, mai spune că echipa lor a conștientizat gravitatea problemelor legate de dezinformare, mai ales cele din perioada pandemică, și au abordat-o cu experți în educație media, părinți, bibliotecari, oficiali guvernamentali și creatorii de jocuri pentru a o rezolva. În urma discuțiilor a fost creat jocul video educațional Agents of Influence (Agenți de Influență), care îi învață pe elevi cum să recunoască și să combată dezinformarea cu care se ciocnesc în viața de zi cu zi.  „Vrem ca jucătorii să fie «agenți de influență» în sensul că au libertatea de acțiuni (capacitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză) și influență (abilitatea de a influența pe alții și lumea din jurul lor), ambele fiind esențiale pentru a fi cetățeni informați și cu mai multă putere”, explică reprezentanții Alterea.

Acțiunea jocului are loc într-un liceu fictiv construite pe teritoriul sediului Organizației Omnidirecționale pentru Supravegherea Propagandei (O.O.P.S.), o agenție de spionaj defunctă din perioada Războiului Rece. Școala a devenit ținta a unui grup de spioni, în frunte cu misteriosul Harbinger, iar elevii au dispărut și dezinformarea inundă holurile. Eroul jocului își unește forțele cu Taylor Jones pentru a crea Agenții de Influență, un grup de spionaj care trebui să-l oprească pe Harbinger și să salveze școala.

Primul modul al jocului, Agents of Influence: Cyber Danger, ține de colectarea și urmărirea datelor, algoritmi, conținut impostor, erori logice și erori de date. Mai mult, elevii vor exersa trei abilități de gândire critică prin jocul respectiv: tehnici de cercetare, analiza documentelor și bune practici de conversație. Potrivit organizației, viitoarele module de joc vor ține de prejudecățile politice și pseudoștiința.

Organizația susține că este în căutare de parteneril pentru a testa și distribui jocul.