Parlamentul francez a adoptat marți, 20 noiembrie, o lege care permite judecătorilor să dispună îndepărtarea imediată a știrilor false de pe site-uri în timpul campaniei electorale. Concret, candidații și partidele politice vor putea să meargă în instanță pentru a cere interizcerea unui fake news în timpul celor trei luni de campanie, relatează Hotnews.ro cu referire la Euronews.
De asemenea, legea dă dreptul CNA-ului francez să suspende televiziunile controlate de un stat străin sau de grupuri de influență ale altor state în cazul în care acestea distribuie în mod intenționat informații false pentru a altera rezultatul votului.
Asta înseamnă că Franța va putea suspenda emisia oricărui post de televiziune străin care ar transmite fake news.
Legea mai stipulează că publicațiile sunt obligate să facă publice sursele de finanțare care stau în spatele promovării anumitor informații.
Încălcarea legii este sancționată cu amendă de până la 75.000 de euro și închisoare de până la un an.
Legea a fost criticată, opozanții argumentând că o astfel de măsură menită să combată manipularea ar putea aduce prejudicii grave democrației și ar putea avea drept consecință cenzurarea presei.
Legea anti fake news, concepută de președintele Emmanuel Macron, a fost respinsă de două ori de Senat, înainte de a fi aprobată marți de Parlament. A fost considerată a fi prima încercare oficială a unui stat european în ceea ce privește interzicerea știrilor false.
Macron consideră că internetul trebuie să fie supus unor reglementări. ”Aceasta este condiția sine quanon pentru un internet liber, deschis și sigur, așa cum a fost el gândit de părinții săi”, a susținut Macron.
Guvernul francez a fost acuzat atât de forțele de dreapta cât și de cele de stânga că dorește să introducă un fel de ”poliție a gândirii”.
Pe de altă parte, unul dintre criticii actului normativ este chiar Rusia care a fost acuzată de amestec în alegerile din SUA. Russia Today, principalul promotor al propagandei de la Kremlin, a susținut că ținta sunt instituțiile de presă străine și că astfel de reglementări ar pune în pericol democrația.