Cum poate jurnalistul să se opună cenzurii?

0

Mulți reprezentanți ai mass-media se confruntă cu diferite interdicții din partea superiorilor lor pe scara ierarhică, iar uneori și din partea patronilor media, atunci când vor să abordeze un subiect de interes public. Cum ar trebui să se opună acestor manifestări de cenzură?
Invitații Irinei Gotișan-Sotnic la emisiunea Media Azi – jurista Tatiana Puiu și fostul prezentator de la 10 TV, Anatol Ursu – încearcă să păspundă la această întrebare.
Aflați din emisiune, cum își dă seama jurnalistul că este vorba de cenzură, și nu de rigorile politicii editoriale ale instituției media în care activează. Ce poate întreprinde în apărarea drepturilor sale la libera exprimare.
Cum este definită cenzura în legislația națională și de ce Codul penal al Republicii Moldova prevede sancțiuni împotriva cenzurii doar pentru mass-media publică, nu și pentru cea privată.
Și, nu în ultimul rând, ce ar trebui să întreprindă jurnaliștii pentru a nu se pomeni în asemenea situații?

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.