Cum este comentat video-ul fals despre Andrei Bolocan? „Un fake ieftin menit să distragă atenția de la Rezoluția Parlamentului European despre Moldova”

0

Reportajul trucat despre vloggerul Andrei Bolocan, precum că acesta ar fi răspândit în Canada imagini pornografice cu minori, difuzat pe pagina de Facebook a site-ului Stiripespuse.com, a fost blocat marți seara, 13 noiembrie, de Facebook. La 4 ore de la difuzarea falsului, video-ul a fost raportat drept fals de mai mulți internauți, iar rețeaua de socializare l-a blocat.

La scurt timp după aceasta, Andrei Bolocan a venit cu o reacție pe Facebook, unde le-a mulțumit oamenilor pentru contribuția lor la combaterea fake-ului: „Vă mulțumesc pentru implicare. Gata, fake news a dispărut. Voi ați raportat și video nu mai este. Din această clipă cazierul meu judiciar este din nou curat ca lacrima ❤️❤️❤️”.

Totuși, în aceeași seară, reportajul a continuat să fie distribuit pe Facebook, dar de această dată fiind publicat pe o pagină intitulată Andrei Năstase – Primar de Chișinău, cu titlul „Rușine Andrei Bolocan!”. Mai mulți utilizatori au semnalat în comentarii că respectivul video este un fals, la fel ca și pagina propriu-zisă pe care a fost distribuit materialul.

Lilia Zaharia, reportera portalului StopFals.md – o inițiativă a Asociației Presei Independente (API) de a combate dezinformarea – crede că apariția acestui fals nu a fost întâmplătoare. În opinia jurnalistei, difuzarea unor asemenea materiale false sau/și calomnioase are scopul de a distrage atenția publicului. În cazul de față, spune ea, miza este să distragă de la tema raportului Parlamentului European despre Republica Moldova: „Autoritățile au știut că au fost date palme dure și cred că acesta a fost scopul major. Însă, în opinia mea, a fost un fake ieftin, lumea nu a mai căzut în plasa dezinformării – cel puțin în mediul în care sunt eu, nu a crezut”.

Tot din aceleași motive, falsul continuă să fie diseminat și astăzi pe rețelele de socializare: „Pe 14 noiembrie în Parlamentul European urmează să fie votată rezoluția respectivă, așa că lumea care nu a fost mințită ieri, se încearcă manipularea și distragerea ei astăzi”, adaugă Lilia Zaharia.

În ce privește alegerea „țintei” pentru asemenea falsuri, jurnalista consideră că apariția fake-ului este legată de activitatea profesională a vloggerului. „Andrei Bolocan este un critic ironic la adresa autorităților și guvernanților. Cred că trolii care lucrează pentru a defăima opoziția și pe cei care îi critică stau anume de veghe pe ei”, explică ea.

Potrivit Liliei Zaharia internauții au „pâinea și cuțitul” pe rețelele de socializare, iar în cazul în care observă falsuri, cea mai bună soluție este raportarea lor la Facebook.

„În acest sens, dezvoltatorul IT Vasile Popa, spune că procedura de blocare a unor materiale cu un conținut fals poate dura de la câteva ore până la câteva săptămâni, mai ales atunci când e vorba din țări din Europa de Est. Contactarea unui oficiu anume al companiei Facebook (pentru raportarea falsurilor, n.r.) nu mai este posibilă. Cel mai bine e să se raporteze contentul de cât mai mulţi oameni, și în special să se raporteze profilurile care fură identitatea pe acest link” recomandă specialistul IT.”