Jocul creat de cercetatorii de la Cambridge te antrenează să detectezi știrile false din mediul online

0

Ștrile false au început să domine toate industriile și au devenit o unealtă politică, o insultă sau chiar un clișeu. Oamenii de știință vor să combată acest fenomen cu ajutorul unui joc online, informează The Guardian. 

Jocul, numit „Bad News”, creat de cercetătorii de la Cambridge, are menirea de a ajuta publicul să înțeleagă implicațiile știrilor false și să detecteze cu ușurință aceste practici. În acest fel oamenii vor deveni imuni la răspândirea neadevarurilor. „Ideea este că odată ce ai observat tacticile și le-ai folosit în joc, îți crește rezistența”, a afirmat Sander van der Linden, directorul Cambridge Social Decision-Making Lab. „Bad News” poate fi jucat accesând următorul link.

„Ne dorim că publicul să învețe ce fac acești oameni punându-se în locul lor”. Jucătorii trebuie să se integreze între utilizatorii virtuali de pe Twitter și să modifice adevărul, introducând minciuni și distrugându-le atenția atunci când urmează să fie demascat. Toate acestea în timp ce încearcă să își mențină credibilitatea în ochii audienței.

Jocul împarte arta subminării adevărului în șase strategii cheie. Odată ce jucătorul a înțeles arta fiecăreia în parte este recompensat cu o insigna. În cadrul unei runde, jucătorii pot opta să îl impersoneze pe președintele SUA și să scrie un tweet de pe un profil fals, scriu aceleași surse.

Pentru următoarele șase luni, autorul inițiativei va colecta informații despre joc, inclusiv scorurile și răspunsurile jucătorilor la întrebările care le analizează abilitatea de a identifica tacticile. Întrebat dacă existaă vreun risc ca jocul să ducă la răspândirea știrilor false, van der Linden a declarat ca „Merită să ne luăm un astfel de risc, ținând cont de faptul ca putem educa mulți oameni prin intermediul lui”.

Sursa: hotnews.ro