Mașinăria de dezinformare pro-Kremlin lucrează non-stop pentru a umple eterul cu mesajele sale preferate de dezinformare prin negare, consternare, distragere a atenției, respingere și distorsionare, scrie site-ul Euvsdisinfo.eu într-o analiză publicată pe 14 aprilie.
Un grafic, intitulat Ciclul morții și minciunilor Kremlinului (din engl, The Kremlin’s cycle of death and lies) ilustrează șase etape în care, potrivit sursei, are loc dezinformarea:
- Priviți, ce minunați sunt militarii noștri!;
- Așa ceva nu s-a întâmplat deloc;
- Ei oricum erau toți naziști;
- Ei (urmează nume străine) au înscenat asta;
- Dar ce zici despre asta? (urmează o versiune contrar opusă);
- Repetare
Unul dintre principalele obiective ale dezinformării Kremlinului a fost acela de a transfera pe cetățenii ucraineni vina pentru presupusele crime de război comise în Ucraina, se menționează în articol. Drept exemplu este adus masacrul din Gara Kramatorsk, lovită, pe 8 aprilie, de o rachetă a Forțelor Armate Ruse, în care au murit zeci de oameni nevinovați, iar Rusia a acuzat Ucraina de acest atac. Un alt exemplu sunt „oribilele acte de brutalitate comise de trupele rusești împotriva civililor pașnici din Bucea”, unde agențiile de dezinformare pro-Kremlin au folosit același scenariu – mai întâi au venit negările și afirmațiile privind provocările, apoi acuzațiile la adresa Ucrainei, iar când imaginile cu oameni pașnici din Bucea, executați pe străzi, au făcut înconjurul lumii și adevărul nu a mai putut fi negat, „mașina de dezinformare rusă s-a întors din nou la subiect pentru a devia atenția”. „Tiparul negării, al acuzațiilor, al transferului de vină și al distragerii atenției continuă să se repete”, scrie Euvsdisinfo.eu.
Articolul analizează și campania coordonată de trolling cibernetic. „În special, propagandistul-șef al Kremlinului, Vladimir Soloviov, și-a folosit canalul său considerabil de pe Telegram pentru a coordona această activitate de trolling”, se menționează în material. Dar în vizorul site-ului sunt și alte canale de Telegram, de exemplu Cyber Front Z, despre care se spune că ar avea legătură cu „ferma de troli” a oligarhului Evgheni Prigojin din Sankt-Petersburg. El a chemat la inundarea spațiului informațional cu acuzații false privind crimele de război, care ar fi fost comise de „neonaziștii” ucraineni „pentru a îneca vocile proucrainene într-o mare de minciuni”.
Citiți articolul integral AICI.