Analiză BBC privind criza din Ucraina: Duce Rusia un război informațional?

0

În timp ce își continuă consolidarea militară la granița cu Ucraina, Rusia încearcă, de asemenea, să controleze relatările din mass-media, scrie BBC, care analizează câteva metode utilizate în acest sens de către instituțiile de presă pro-Kremlin.

Promovarea unor povești neverificate, care prezintă Ucraina într-o lumină negativă, ar fi una din metode. Site-ul amintește de povestea „băiatului crucificat”, propagată pe larg în anul 2014 de către televiziunea de stat rusă, în care o refugiată susținea că trupele ucrainene au executat un băiat de trei ani. Materialul a fost ulterior retras, în lipsa oricăror dovezi. Mai recent, presa rusă și pro-Kremlin a relatat despre o înregistrare video dubioasă, în care se presupune că migranți ar fi fost împușcați de forțele ucrainene la granița cu Belarus. Clipul a fost postat pe Facebook la începutul lunii decembrie 2021, ceea ce a determinat mai multe instituții media rusești să facă trimitere la „informații din presa locală” care afirmau că soldații ucraineni trăgeau în refugiați.

Ulterior, soldatul pe al cărui cont de Facebook a apărut prima dată videoclipul a declarat că contul său a fost piratat. Un site local de știri și o organizație neguvernamentală ale căror site-uri web au prezentat povești despre presupusul incident au susținut, de asemenea, că au fost piratate.

O altă metodă de a discredita Ucraina, potrivit BBC, ar fi aceea de a  prezenta această țară ca fiind pronazistă. Astfel, ministerul rus de Externe a subliniat în postări pe rețelele sociale că Ucraina și SUA au votat împotriva unei rezoluții ONU susținute de Rusia, care condamna glorificarea nazismului. Este adevărat că ambele țări au refuzat să susțină rezoluția. Cu toate acestea, postările ministerului rus nu au reușit să ofere contextul pentru deciziile lor. Ucraina și-a motivat refuzul prin faptul că rezoluția ar fi fost determinată de motive de propagandă. SUA a susținut că documentul a fost o „încercare subtilă voalată de a legitima campaniile rusești de dezinformare”. Atât SUA, cât și Ucraina au subliniat că au condamnat nazismul după vot.

În scopul de a prejudicia imaginea Ucrainei, scrie BBC, sunt folosite și comentariile cititorilor, prezentate ca opinie publică. Un articol publicat pe site-ul agenției de știri de stat RIA Novosti, la sfârșitul lunii ianuarie, afirma că cititorii „britanici” ai Daily Express susțineau opinia că Ucraina nu ar trebui să fie apărată deoarece Rusia are o prezență militară mai puternică în regiune decât NATO. Altul sugera că cititorii râdeau de potențialul militar al Ucrainei. Cercetările efectuate anul trecut de Institutul de Cercetare a Criminalității și Securității de la Universitatea Cardiff au constatat că secțiunile de comentarii de pe 32 de site-uri media importante din 16 țări, inclusiv Daily Express, au fost vizate de troli pro-Kremlin. Comentariile antioccidentale și prorusești au fost apoi folosite ca bază pentru știrile din mass-media de limbă rusă.

Potrivit unei cercetări a grupului de combatere a dezinformării Mythos Labs, activitatea pe conturile care răspândesc propagandă prorusă a crescut dramatic în luna noiembrie a anului trecut. În cursul acestei luni, aceste conturi au scris pe Twitter despre Ucraina, în medie, de 213 ori pe zi.

(Citiți articolul integral pe BBC.com).

Sursa foto: Getty Images