Consiliul de Presă, cu privire la cazul Nataliei Morari: CP regretă și condamnă comportamentul jurnalistei

0

Consiliul de Presă (CP) a examinat pe 30 septembrie memoriul săptămânalului Gazeta de Chișinău, reprezentanții căruia i-au cerut să ia atitudine după ce Natalia Morari a anunțat că omul de afaceri Veaceslav Platon este tatăl copilului său. Membrii CP au luat act de memoriul redacției și au declarat că „regretă și condamnă” comportamentul jurnalistei. 

Redacția Gazetei de Chișinău a sesizat Consiliul de Presă pe 8 septembrie, în aceeași zi în care Natalia Morari a anunțat că se retrage din Consiliul de administrare al TV8 drept urmare a unor presupuse acțiuni de șantaj din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în contextul în care ar fi avut o relație cu Veaceslav Platon. Autorii memoriului au cerut membrii CP să ia atitudine publică și să retragă premiile acordate acesteia, precum și instituțiilor de presă pe care le reprezenta, de către organizații media naționale și internaționale.

În proiectul de decizie votat de membrii Consiliului se arată că instituția de autoreglementare „regretă și condamnă” comportamentul jurnalistei, pentru că nu a declarat public la timp despre faptul că are o relație personală cu o persoană urmărită penal, continuând să o invite la emisiuni. Membrii CP au convenit asupra faptului că un angajat din presă care abordează și intervievează o sursă din postura de jurnalist/reprezentant al interesului public, având, în același timp, și interese personale legate de această sursă, reprezintă o gravă încălcare a normelor deontologice expuse în capitolul 4 (Jurnalistul și conflictele de interese) al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Cât privește solicitarea de a retrage premiile acordate Nataliei Morari, CP susține că nu i-a oferit până în prezent niciun premiu și că singura distincție pe care o acordă Consiliul de Presă jurnaliștilor din Republica Moldova este Premiul Național de Etică și Deontologie Profesională. Un astfel de premiu postul TV8 a primit în anul 2019. „Având în vedere că el nu i-a fost acordat nominal Nataliei Morari, ci echipei postului, iar TV8 s-a disociat public de acțiunile Nataliei Morari, Consiliul nu are motive să retragă premiul”, a declarat președinta CP, Viorica Zaharia, pentru Media Azi.  

Ea a precizat că decizia redactată în varianta finală va fi publicată în curând pe pagina Consiliului de Presă.

Anterior, trei organizații neguvernamentale de media – Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard – și-au exprimat regretul și îngrijorarea în urma declarației făcute de Natalia Morari. „Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă. Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, se arăta în declarația ONG-urilor de media.

Citiți și: Gânduri între teme și dileme

Natalia Morari, în timpul unui interviu cu Veaceslav Platon. Sursa foto: Adevărul.md