Avocata poporului îndeamnă presa să respecte normele legale, deontologia profesională și pluralismul de opinie în campania pentru parlamentare

0

Avocata poporului, Maia Bănărescu, a lansat un apel la adresa instituțiilor mass-media din țară cu privire la reflectarea evenimentelor din campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, îndemnând la „corectitudine și imparțialitate, respectarea normelor legale, a deontologiei profesionale și pluralismului de opinie”. De asemenea, ea solicită partidelor politice care se vor antrena în cursa pentru parlamentare să desfășoare o campanie corectă și democratică și atenționează asupra neadmiterii utilizării imaginii minorilor în scopuri electorale. 

Potrivit unui comunicat emis de instituție, Ombudsmana îndeamnă partidele să respecte drepturile omului și să  nu distribuie falsuri sau să încurajeze discursul discriminatoriu și de ură. „Scrutinele anterioare au demonstrat că, frecvent, în competiția electorală au fost încălcate drepturile omului,  ignorate cu brutalitate regulile de joc, pentru obținerea cu orice preț a voturilor alegătorilor, prin manipulare, hărțuirea oponenților, distribuirea de falsuri, promovarea unor mesaje xenofobe, rasiste, homofobe, cu discurs discriminatoriu și de ură”, se arată în comunicat.

Maia Bănărescu încurajează reprezentanții societății civile să urmărească cu atenție evoluția evenimentelor în campania electorală și să semnaleze neregulile depistate, pentru descurajarea și penalizarea acestora.

Avocata poporului susține că organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertății de exprimare. 

„Apreciind drept foarte important rolul mass-media în campania electorală, Avocatul poporului cheamă reprezentanții presei la corectitudine și imparțialitate, respectarea normelor legale, a deontologiei profesionale și pluralismului de opinie. Jurnaliștii sunt îndemnați să aibă o conduită decentă, să nu facă partizanat politic în favoarea unor concurenți electorali și să nu distribuie mesajele cu discurs de ură, discriminare”, susține Maia Bănărescu.

Instituția Ombudsmanului anunță că va monitoriza campania electorală și desfășurarea scrutinului parlamentar, iar abaterile se vor regăsi în raportul privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în anul 2021.


Sursă foto: Radiochisinau.md