Pandemia de coronavirus a plasat libertatea presei în „lockdown” în două treimi din statele lumii, guvernele cărora au folosit contextul epidemiologic pentru a limita accesul la informație și a tempera jurnaliștii, potrivit agenției de știri Inter Press Service, citată de Mediastandard.ro.
Potrivit sursei, drepturile mass-mediei au fost reduse considerabil în timpul pandemiei, iar mai multe cercetări, lansate în ultima perioadă, arată că jurnaliștii au fost limitați în activitate odată cu instituirea restricțiilor pandemice.
Raportul Human Rights Watch, bunăoară, referitor la cazurile de abuz asupra libertății de exprimare pe timp de Covid, arată că mai mult de 80 de guverne au folosit pandemia pentru a justifica încălcări ale drepturilor fundamentale precum dreptul la liberă exprimare și cel la întrunire. Printre măsurile restrictive ale statelor se numără atacarea, reținerea, urmărirea penală, uciderea jurnaliștilor și închiderea instituțiilor media critice, se arată în material.
Un alt raport, al Institutului Internațional de Presă (International Press Institute), arată o creștere a cazurilor de violență în rândurile jurnaliștilor. „Începând cu 5 februarie 2020, Tracker-ul pentru libertatea presei Covid-19 al IPI a înregistrat 620 de încălcări ale libertății presei în întreaga lume. Aproximativ 34% din aceste rapoarte au fost legate de atacuri fizice și verbale asupra jurnaliștilor, în timp ce 33,5% au vizat aresturile jurnaliștilor sau acuzațiile depuse împotriva acestora și a organizațiilor media de către guverne. Aproximativ 14% din toate cazurile de încălcare se referă la restricțiile impuse de guverne la accesul la informații”, concluzionează reprezentanții IPI.
Iar cel mai recent studiu realizat de către Reporteti fără Frontiere (RSF) arată că „Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării”. Secretarul general al RSF, Christophe Deloire susține că, „din păcate, producția și distribuția acestuia sunt blocate prea des de factori politici, economici, tehnologici și, uneori, chiar culturali. Ca răspuns la viralitatea dezinformării transfrontaliere, pe platformele digitale și prin intermediul rețelelor sociale, jurnalismul oferă cel mai eficient mijloc de a se asigura că dezbaterea publică se bazează pe o gamă diversă de fapte stabilite”.
RSF critică de asemenea faptul că multe guverne şi lideri politici au dezinformat cu privire la pandemie și caracterizează libertatea presei prin situaţii considerate „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru jurnalişti.