Organizație anti-rasism din Marea Britanie: Instagram facilitează recrutarea adolescenților britanici de către grupuri neo-naziste

0

Instagram a devenit o platformă populară de recrutare a adolescenților și a tinerilor britanici care sunt ținte ale grupurilor neo-naziste de pe social media, avertizează o organizație anti-rasism din Marea Britanie, potrivit The Guardian, citat de Mediastandard.ro

Conform sursei, un raport al organizației Hope Not Hate (HNH) arată că algoritmul aplicației și conținutul bazat pe imagine a acesteia ar facilita distribuirea propagandei prin atragerea atenției tinerilor.

HNH a identificat două grupări de extremă dreaptă active în Marea Britanie – The British Hand și National Partisan Movement – care au folosit Instagram pentru a recruta membri, în timp ce foloseau alte aplicații de mesagerie, precum Telegram.

Trei presupuși membri ai The British Hand, toți adolescenți, sunt în prezent acuzați de terorism.

„Deși continuăm să avertizăm cu privire la platformele de nișă precum Telegram, Instagram este un teren fertil de recrutare pentru tinerii neo-naziști – moderarea inadecvată și recomandările sale îngrijorătoare ale algoritmilor sunt probleme ce țin de protecția copilului, care necesită acțiuni urgente din partea platformei”, afirmă directorul executiv al Hope Not Hate, Nick Lowles.

Mai mult decât atât, pandemia a accelerat fenomenul digitalizării organizațiilor extremiste, arată raportul organizației. Noile generații exploatează mediul digital pentru a-și împărtăși activitatea, inclusiv prin gaming, chat-uri online, cluburi online de film și altele. 

„Extrema-dreaptă britanică este acum condusă digital și reflectă cultura online – structurile tradiționale au făcut loc platformelor de socializare, influencerilor și «jurnaliștilor cetățeni», creând o radicalizare de la egal la egal și o comunitate globală dispusă să aglomereze «micro-donații» de timp și efort”, a mai afirmat Lowles.

Facebook, compania care deține Instagram, susține că a eliminat în trecut peste 250 de conturi aparținând adepților supremației albe de pe ambele platforme, dar și că va continua să elimine „conținutul care laudă, susține sau reprezintă aceste grupuri. Asta include conținutul care conține svastică și alte simboluri de ură”, se menționează în material. 

Sursa foto: theguardian.com