Indicele Alfabetizării Media 2021 // Care sunt țările europene cu cea mai mare rezistență la știri false și dezinformare

0

Finlanda, Danemarca, Estonia, Suedia și Irlanda înregistrează cel mai înalt nivel de rezistență a populației împotriva știrilor false, conform Indicelui Alfabetizării Media 2021, realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă din Bulgaria. Potrivit experților, performanța acestor țări se datorează calității educației, accesului gratuit la mass-media și nivelului ridicat de încredere în rândul oamenilor. Dintre toate țările incluse în clasament, România se situează pe locul 28 din 35 de state europene.

Țările aflate la coada clasamentului sunt Turcia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, care au înregistrat un potențial redus de a face față efectelor știrilor false și a dezinformării, în principal din cauza performanței insuficiente în ceea ce privește libertatea presei și procesul educațional.

Autorul indicelui, Marin Lessenski, susține că pandemia de Covid-19 a îngreunat procesul de rezistență la știrile false odată cu apariția infodemiei, care a devenit între timp o problemă globală. „Infodemia a generat o criză de încredere, erodând încrederea populației în instituțiile medicale și științifice – primele care au răspuns la criza din Sănătate, precum și criză de încredere în guvernele care sunt nevoite să conducă și să gestioneze răspunsul la o criză din ce în ce mai cuprinzătoare – sănătate, social și economic”, susține expertul.

Principalele recomandări ale experților la subiect țin de „reglementarea și controlul răspândirii știrilor false, precum și investirea în educație drept un «vaccin» pentru dezvoltarea capacității de identificare a știrilor false. Abordarea știrilor false și a dezinformării ar reduce încrâncenarea dezbaterilor politice și sociale și ar îmbunătăți încrederea în societate”. 

Indicele evaluează potențialul de rezistență la știrile false în 35 de țări europene, în baza indicatorilor ce țin de libertatea mass-media, educație și încredere în oameni.

Captură foto:  Indicele Alfabetizării Media 2021