Marea Britanie: Facebook este îndemnat să-și prezinte algoritmii prin care este moderată dezinformarea pe rețeaua socială

0

Organizația de verificare a faptelor „Full Fact”, din Marea Britanie, a îndemnat săptămâna trecută guvernul britanic să ofere Ofcom, autoritatea de reglementare a serviciilor de comunicații, permisiunea să solicite companiei Facebook dezvăluirea modului în care funcționează algoritmii rețelei sociale pentru a combate erorile și dezinformarea, transmite Journalism.co.uk.

Potrivit organizației, pentru a susține lupta cu dezinformarea, platformele sociale trebuie să fie transparente cu privire la modul în care moderează conținutul dubios și cine este responsabil pentru erorile din online.

„Comitetul pentru Comunicații Digitale [din cadrul parlamentului britanic, n.r.] a discutat despre fact-checkingul spațiului online, rolul platformelor sociale în moderarea conținutului înșelător și implicațiile asupra libertății de exprimare. Directorul executiv al Full Fact, Will Moy, a declarat că necesitatea verificării faptelor pe Internet și în special pe rețelele sociale a crescut mult dincolo de capacitatea umană. Soluțiile tehnologice sunt acum necesare. Cu toate acestea, problema ține de faptul că Facebook este foarte privat atunci când vine vorba de luarea deciziilor la nivel intern”, transmite Journalism.co.uk.

„Ei nu poartă nicio răspundere pentru procesele de moderare a conținuturilor de către oameni sau în ceea ce ține de instruirea modelelor de învățare automată care raportează informațiile false. Dacă undeva acolo se face vreo greșeală, ea nu este vizibilă. De aceea credem că este atât de important ca acest comitet să ofere mai multă putere pentru Ofcom”, a declarat Moy membrilor comisiei vizate. 

Sursă foto:   James Newcombe on Unsplash