Sfaturi oferite de Kaspersky pentru o expunere mai sigură în mediul online

0

Orice informație, odată publicată în spațiul online, aproape că nu mai poate fi eliminată. Fiecare postare apărută pe Internet ar trebui sa fie securizată. Transmiterea neglijentă a informațiilor poate avea consecințe negative pentru utilizatori, deoarece informaţiile se răspândesc extrem de rapid pe internet în comparaţie cu lumea fizică. Prin urmare, măsurile adecvate pentru a proteja datele cu caracter personal ar trebui sa fie parte integrantă a prezenţei online, arată un studiu recent realizat de Kaspersky, citat de Mediafax.ro.

Un studiu realizat de Kaspersky Lab, o companie privată de securitate în tehnologii informaționale, arată că în medie, milenialii (persoanele născute în perioada 1981 -1996, n.r.) petrec mai mult de șapte ore pe zi online, dar doar 36% sunt conștienți că ar trebui să își consolideze abilitățile de securitate. 37% dintre ei ar crede că sunt neinteresanți pentru a deveni victimele unei infracțiuni cibernetice.

Expertul în confidențialitate al Kaspersky, Vladislav Tushkanov, recomandă conștientizarea nevoii de securitate online și tratarea cu atenție a datelor personale pe Internet. „Internetul este un loc minunat, care ne-a oferit oportunități de a ne exprima individualitatea mai mult ca niciodată. Dar, la fel ca în orice alta situație, trebuie să abordăm acest lucru în mod responsabil. Când acordați o atenție sporită confidențialității online și controlați informațiile disponibile pe Internet despre dumneavoastră, trebuie să respectați două principii majore: să știți exact care sunt detaliile pe care ceilalți le știu despre dumneavoastră și să eliminați ce puteți din aceste informații. În prezent avem numeroase instrumente care îi ajută pe utilizatori să își reia dreptul la confidențialitate sau cel puțin să aibă un anumit nivel de control asupra informațiilor pe care le partajează sau pe care le-au distribuit în trecut”, a explicat Vladislav Tushkanov.

El trece în revistă mai multe sfaturi pentru o expunere mai sigură pe Internet:

  • Căutați pe Google informații despre propria persoană. Dacă știți ce informații despre dumneavoastră sunt disponibile public înțelegeți ce poate fi folosit împotriva voastră. Dacă numele nu este popular, vă puteți abona la notificările de la Google pentru a afla dacă sau când apare ceva despre dumneavoastră în mediul online.
  • Evaluați ce servicii ați folosit – magazine online, diverse aplicații de socializare, aplicații de check-in etc. Dacă nu le mai folosiți sau nu doriți ca informațiile personale să apară oriunde, solicitați ștergerea datelor din aceste aplicații. În caz contrar, verificați dacă site-ul are un formular de reclamație sau de eliminare a informațiilor și utilizati-l. Dacă nu, încercați să contactați direct administratorii. Dacă jurisdicția din țara dumneavoastră are legi stricte privind confidențialitatea datelor, cum ar fi GDPR sau CCPA, este mai ușor pentru un serviciu să vă elimine datele decât să se confrunte cu un organism de reglementare și cu amenințarea cu amenzi uriașe.
  • Dacă unele informaţii sunt imposibil de eliminat de la sursă, puteţi solicita motorului de căutare să elimine link-urile către site-urile web care conţin datele dumneavoastră private din rezultatele căutării, exercitând aşa-numitul drept la uitare. Dacă puteţi face acest lucru sau nu depinde de motorul de căutare şi de jurisdicţie.

Mai multe sfaturi găsiți pe Mediafax.ro.

 Sursă foto: Unsplash