Cum teoria conspirației despre antenele 5G care ar fi raspândit noul coronavirus a prins popularitate

0

Explozia pandemiei de Covid-19 a resuscitat teorii ale conspirației mai vechi, unele publicații au actualizat subiectul, iar anumiți influenceri au căzut pradă dezinformării și au distribuit publicului larg astfel de idei pe rețelele de socializare. Primul material pe care John Gregory, analist senior la NewsGuard, l-a văzut că ar fi promovat ipoteza unei legături între antenele 5G și pandemia de coronavirus a fost pe un website conspirativ francez numit Les moutons enragés”, notează publicația Vox.com.

La 20 ianuarie apare informația precum că spectrul de unde milimetrice utilizat de tehnologia 5G și Covid-19 ar putea fi legate, făcându-se referință la instalarea de turnuri 5G în orașul Wuhan din China înainte de izbucnirea pandemiei. Trei luni mai târziu, teoreticienii conspirației făceau constatări similare privind turnurile de telefonie mobilă în Europa.

La două zile după apariția materialului în presa franceză, ziarul belgian „Het Laatste Nieuws” a publicat un interviu cu un medic local care a confirmat afirmația nefondată că focarul de coronavirus ar putea fi legat de turnurile de telefonie mobilă 5G instalate lângă Wuhan în 2019. Articolul a fost eliminat peste câteva ore, dar teoria se răspândise deja pe Facebook, în limba engleză. John Gregory nu a fost surprins: „Există o mulțime de surse care afirmă că 5G este dăunătoare sănătății umane de ani buni. Aceasta este doar cea mai recentă încercare a lor de a readuce aceste afirmații în actualitate”.

Teoriile inițiale despre relația dintre coronavirus și 5G s-au transformat acum în tot felul de speculații. Unii sugerează că rețelele 5G provoacă radiații care, la rândul lor, declanșează virusul. Alții promovează ideea precum că 5G și Covid-19 fac parte dintr-un efort mai larg de „depopulare” a Pământului. O presupusă conexiune între 5G și coronavirus a devenit cunoscută publicului larg pentru că mai mulți oamenii influenți au amplificat-o. Se pare că primele postări care leagă 5G și Covid-19 au apărut la mijlocul lunii ianuarie, iar articolul despre medicul belgian este adesea citat ca un incident incitant.

Totuși, este dificil să găsești originea exactă a teoriei conspirației 5G și coronavirus. Zignal Labs, o platformă de informații de impact care studiază discursul online, a identificat un cont de Twitter care, pe 19 ianuarie, a postat: „Wuhan are 5.000+ stații de bază 5G acum și 50.000 până în 2021 – este o boală sau 5G?”. Deși postarea a avut un impact modest, este un semn că teoria se răspândise deja la un anumit nivel. Cu toate acestea, conspirația 5G și coronavirus a acaparat Internetul încă cu două luni înainte să înceapă să crească numărul de etichetări pe Twitter sau alte platforme, potrivit datelor Zignal Labs.

Rapperul Wiz Khalifa a postat pe 3 aprilie: „Coronavirus? 5G? Sau amândouă?”. În aceeași zi, actorul Woody Harrelson a postat un videoclip despre această teorie pe Instagram, unde are peste 2 milioane de urmăritori (ambele postări fiind șterse între timp). Rapperul britanic M.I.A., boxerul Amir Khan, actorul John Cusack, producătorul muzical Teddy Riley și personalitatea TV Amanda Holden au distribuit ideile conspiraționiste milioanelor de urmăritori pe care îi au pe social media.

Teoriile conspirației precum aceasta dispar foarte rar din spațiul public, mai notează publicația Vox,  existând probabilitatea să se alăture unui alt șir lung de idei conspiraționiste: cele despre 5G ucigând păsări, tehnologii celulare mai vechi care provoacă cancer cerebral sau wifi care duce la controlul minții. Nu putem decât să sperăm că cu cât mai multă lume va fi informată despre conspirația privind Covid-19 și 5G, cu atât mai mulți oameni vor ști că nu este adevărată.

Sursa foto: vox.com