„Dezinformarea și manipularea în jurul Covid-19 continuă să se prolifereze în întreaga lume, cu consecințe dăunătoare pentru sănătatea publică și comunicarea eficientă a crizelor. În UE și în alte părți, mesajele de dezinformare coordonată încearcă să poziționeze minoritățile vulnerabile drept cauză a pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi răspunsuri eficiente”, notează proiectul Euvsdisinfo.eu al Uniunii Europene într-o analiză pentru săptămâna 20-27 martie 2020.
În raport se notează că unele state și unii actori susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea știrbind din credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi. Iată patru mesaje manipulatoare a căror țintă a fost Uniunea Europeană, potrivit sursei:
1. „UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să se prăbușească”
Acest mesaj este promovat de surse pro-Kremlin, pe mai multe rețele/surse interne din statele membre ale UE, țările Parteneriatului Estic, regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), Balcanii de Vest și țările africane. În regiunea MENA, de exemplu, ideea că UE se „dezmembrează” în fața Covid-19 este larg propagată.
2. „UE este egoistă și își trădează propriile valori”
Mesajul este promovat de surse pro-Kremlin, pe mai multe rețele/surse interne din statele membre ale UE, țările Parteneriatului Estic, regiunea MENA, Balcanii de Vest și țările africane. În Ucraina, de exemplu, mesajele privind colapsul iminent al UE au fost combinate cu portretizarea țării drept un „stat eșuat” care a fost „abandonat de aliații săi europeni”.
3. „Rusia și China sunt puteri responsabile”
Mass-media pro-Kremlin s-a concentrat în special pe ajutorul rusesc acordat Italiei, proclamând că „Rusia ajută Italia și UE nu”. Mesajul pare să rezoneze cu audiența italiană: mai multe videoclipuri în italiană circulă pe Instagram, arătând persoane care schimbă drapelul UE cu drapelul rusesc sau afișează vehicule militare ruse pe străzile italiene. Canalul de televiziune Rusia 1, controlat de stat, a relatat pe un ton sarcastic despre un convoi militar rus care s-a deplasat pe „drumurile NATO”. Surse pro-Kremlin au prezentat, de asemenea, „proiectul global” chinez ca fiind superior UE. Canalele de media și social media chineze controlate de stat au promovat cu tărie ideea că modelul chinez este superior în abordarea Covid-19 și a evidențiat recunoștința pentru furnizarea ajutorului chinez, inclusiv în Italia.
4. „UE exploatează criza pentru a-și promova propriul interes”
Acest mesaj a fost mai puțin proeminent, dar oricum promovat în mai multe regiuni analizate. În Georgia, surse care citează „KGB-ul Osetiei de Sud” au afirmat că sub pretextul pandemiei, Tbilisi încalcă „granița” cu Osetia de Sud cu ajutorul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia.