Top 5 știri false din 2018

0

„Bilete de avion la 1 euro”, „parcuri cu pericol de moarte” sau „moldovenii cu cetățenie română trebuie să-și perfecteze acte de identitate noi” – acestea sunt câteva dintre știrile false care au ajuns să fie mediatizate în presă sau pe rețelele de socializare în 2018. Mediacritica.md vă îndeamnă să gândiți critic și să chibzuiți orice informație pe care o citiți sau o auziți în presă sau pe rețelele de socializare. În continuare, vă prezentăm o scurtă retrospectivă a unor falsuri, care ne-au dat bătăi de cap.

1. La Ciocana e „pericol de moarte”

În luna februarie 2018, mai multe portaluri de știri din Republica Moldova își atenționau cititorii precum că în parcul de pe str. Ginta Latină din sectorul Ciocana al capitalei mai multe persoane ar fi fost agresate și jefuite. Întreaga știre a fost construită în jurul unor declarații anonime: „o locuitoare a capitalei”, „un angajat al Secției investigații și infracțiuni”, „potrivit unei tinere care a solicitat anonimatul”. Și chiar dacă în material nu figura nicio sursă credibilă, în titlu se atenționa despre o amenințare iminentă – „pericol de moarte”, care induce frică și alarmează oamenii.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice atenționează despre acuratețea și verificarea faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

2. Wizz Air oferă 2 bilete la 1 Euro

În luna mai 2018, circula pe Facebook un așa-zis concurs pe care l-ar fi desfășurat compania aeriană low-cost Wizz Air. Internauții erau ademeniți să participe la concursul – devenit viral – cu promisiunea că vor putea câștiga două bilete de avion, plătind doar un euro. Mai mulți internauți au căzut în capcană, iar unii s-au ales și cu bani retrași de pe cardul bancar. Ulterior, Wizz Air a confirmat că acest concurs este o escrocherie și a solicitat doritorilor de a călători să verifice toate ofertele de zbor pe site-ul oficial al companiei.

3. Românii „fură” ploaia din R. Moldova pentru ca moldovenii să cumpere legume și fructe din Uniunea Europeană

 

Tot în luna mai 2018, portalul Kp.md a publicat un articol în care autorul redă discuția unor săteni din Tețcani, raionul Briceni, care susțineau că deasupra satelor din raion ar zbura avioane românești de tipul An-24, iar scopul acestora este de a pulveriza un reagent care dispersează norii. Aceasta informație a fost preluată de mai multe publicații online și a devenit virală pe rețelele de socializare. Portalul Stopfals.md a verificat faptele, iar răspunsul este că a fost un fals. De fapt, era vorba de un avion românesc care fotografia spațiul terestru din România şi avea permisiunea de a efectua manevre de înscriere pe aliniamentul de aerofotografiere în raza de 10 km pe teritoriul moldovenesc. Mai mult, Ministerul Apărării Naționale din România a dezmințit cele menționate în text, precizând că avioane de tipul An-24 nu mai operează zboruri de mai mult de zece ani.

4. Moldovenii care dețin cetățenie română vor fi obligați să-și schimbe actele de identitate

În luna iulie 2018 mai multe portaluri din Republica Moldova și România au scris că cetățenii români și moldovenii care dețin cetățenie română vor fi obligați să-și schimbe actele de identitate. Potrivit portalului Stopfals.md, acesta este un fals, întrucât site-urile respective se bazau pe modificările legislative adoptate de Senatul României, care ar fi stipulat că numele localităţilor din România care conțin litera „î” vor fi transcrise cu „â”. De facto, în proiectul de lege adoptat de Senatul României, și care încă nu fusese promulgat de președintele Klaus Johannis, scria că modificarea în actele de identitate se va face după expirarea valabilității acestora sau la cererea solicitanților. În plus, această lege se răsfrânge doar asupra localităților din România, și nu se aplică asupra denumirilor de localități din Republica Moldova, așa cum apar în actele moldovenilor cu cetăţenie română, notează Stopfals.md.

5. Membrii unei grupări islamiste au amenințat cu  moartea diplomați și angajați ai Ambasadei Moldovei de la Berlin

 

În luna septembrie 2018, Publika TV a difuzat o știre precum că angajații Ambasadei și Consulatului Republicii Moldova de la Berlin au fost amenințați cu moartea de membrii unei grupări islamiste, din care ar face parte și profesorii de origine turcă care au fost expulzați din R. Moldova cu o zi înainte. Jurnaliștii de la Publika TV au menționat că angajații ambasadei sunt în pericol și au fost amenințați „că li se vor tăia capetele”. Portalul Stopfals.md a verificat faptele și s-a adeverit că este un fals.

Potrivit StopFals.md, atât Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cât și Ambasada Germaniei la Chișinău au dezmințit informația, iar deputata Inna Șupac a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului un răspuns privind măsurile luate de autoritatea dată în cazul acestei dezinformări.