Parlamentul a adoptat Codul serviciilor audiovizuale, care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019. Cum va soluționa noua lege problemele serioase cu care se confruntă audiovizualul în Republica Moldova? Despre aceasta discută în emisiunea Media Azi jurnalistul Nicolae Negru și invitatul său, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi.
Codul Audiovizualului, care se va numi Codul serviciilor media audiovizuale, vine cu modificări și în alte denumiri – Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va deveni Consiliul Audiovizualului (CA), iar Consiliul de Observatori (CO) al radiodifuzorului public – Consiliul de Supraveghere (CS). Aflați din emisiune ce schimbări de esență vor avea loc în activitatea acestor instituții, odată cu modificarea denumirii lor.
Vedeți, de asemenea, cum ar putea fi evitată influența politică asupra instituției de reglementare? În baza căror criterii vor fi selectați membrii CA și ai CS, potrivit noului cod? Cum ar trebui să coopereze între ele CA și CS pentru a-și asigura un grad mai mare de credibilitate în rândurile cetățenilor?
Într-o altă ordine de idei, aflați ce sancțiuni prevede Codul serviciilor media audiovizuale față de patronii care vor încerca să limiteze libertatea de exprimare la posturile private de televiziune și în ce măsură se regăsesc în legea adoptată de parlament propunerile societății civile din Moldova, precum și prevederile Directivei europene care vizează domeniul audiovizualului.
__________________________
Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI. Emisiunea Media Azi este realizată în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.