Autoritățile Federației Ruse folosesc dezinformarea ca să-și justifice ocuparea ilegală a Ucrainei și actuala postură militară, a declarat Melanie Joly, ministra Afacerilor Externe a Canadei, la cea de-a treia ediție a Conferinței globale privind libertatea presei, desfășurată la Tallinn, Estonia, în perioada 9-10 februarie 2022.
„Cunoaștem că Rusia a manipulat mult timp pentru a-și atinge obiectivele. În ceea ce privește criza din Ucraina, Rusia folosește dezinformare să-și justifice ocuparea ilegală a Crimeei și actuala postură militară, astfel erodând stabilitatea și unitatea în Ucraina și subminând eforturile internaționale de rezolvare a conflictului, caracterizând NATO și Ucraina drept agresori și un pericol pentru securitatea Rusiei. Dezinformarea rusă este și deschisă, dar și sub acoperire. O auzim de la autoritățile ruse și presa de stat, dar totodată este distribuită prin conturi false de pe rețelele sociale, precum și prin alte surse”, a mai spus Melanie Joly, făcând apel la autoritățile ruse să oprească dezinformarea.
În context, ministra a subliniat că democrațiile au nevoie de diversitate și de surse de informare de încredere astfel încât cetățenii să aibă acces la fapte. „Faptele ne permit să avem opinii informate pentru a responsabiliza guvernele, dar și să ne implicăm într-un mod constructiv în dezbateri publice. Pe de altă parte, dezinformarea slăbește democrațiile, erodează încrederea publicului, subminând luarea deciziilor și insuflând frică. Dezinformarea este toxică pentru democrație și pentru libertatea de exprimare. Actuala criză din Ucraina ne arată pericolele dezinformării”, a menționat Melanie Joly.
Și Eva-Maria Liimets, ministra Afacerilor Externe din Estonia, a menționat în cadrul aceluiași eveniment situația din Ucraina, precizând că valul mare de dezinformare influențează opinia publică. Ministra a făcut trimitere la un recent studiu potrivit căruia doar 4% din cetățenii ruși cred că este dezinformare faptul că NATO și statele din Vest își doresc să atace Rusia. „Credem în educația media. Trebuie să continuăm să învățăm oamenii să se bazeze pe fapte”, a spus Eva-Maria Liimets.
Conferința globală privind libertatea presei, organizată în 2022 de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei în cooperare cu Institutul Estonian pentru Drepturile Omului, a oferit platformă pentru discuțiile Coaliției pentru libertatea presei. Coaliția a fost constituită în iulie 2019 și este un parteneriat al 50 de state care și-au propus să susțină libertatea presei și siguranța jurnaliștilor.
În imagine, ministra Afacerilor Externe al Canadei, Melanie Joly, vorbește în timpul unei conferințe de presă în Parlamentul din Ottawa, pe 8 decembrie 2021. Sursa foto Blair Gable/Fișiere Reuters