LARICS: Falsurile despre purtarea măștilor medicale, în topul dezinformărilor care au supraviețuit pandemiei

0

Primul an de pandemie a generat o hemoragie de narative false”. În timp ce unele au avut efect pe durată scurtă, altele au supraviețuit și continuă să fie promovate, unele dintre ele vizând purtarea măștilor, notează reprezentanții Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), cu sediul la București. Experții organizației a făcut un top al celor mai populare dezinformări care au circulat și încă circulă pe site-uri și rețele sociale privind purtarea măștilor. 

Potrivit analizei, cele mai răspândite falsuri care au supraviețuit în mediul online privind purtarea măștilor au fost generate pentru a produce panică sau din dorința unor medici de a se afirma în spațiul public.

Unul dintre mituri spune că purtatul măștii cauzează probleme medicale, ducând la moarte 

Teoria a apărut imediat după apariția primelor cazuri de coronavirus și, în decurs de un an, a creat adevărate mișcări în social media, a dus la crearea de pagini speciale și comunități sub sloganul „Jos, botnița!”. Hipoxia (scăderea cantității de aer din țesuturi) a fost prima temere legată de purtatul măștii.  Ideea a fost preluată atât de presa online, de unele televiziuni, cât și de site-urile conspiraționiste. Succesul acestei idei este susținut de unii medici aflați în căutarea de faimă.

Care este adevărul medical?

Ideea că purtarea măștii nu cauzează hipoxie sau alte probleme medicale a fost combătută de studii la nivel global. Bunăoară, pe 11 mai 2020, agenția de presă Agerpres publica un studiu care apăruse prima dată în Journal of the American Medical Association. Studiul, care fusese realizat de cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada, își propusese să testeze afirmațiile cu privire la eventuala cauzare a hipoxiei. Rezultatele arătau că nu au existat reduceri ale saturației de oxigen. Alte zeci de studii ulterioare au demonstrat același lucru.

Mișcarea „fără botniță”

Odată cu introducerea obligativității purtării măștii inclusiv în spațiile deschise, pe rețelele sociale din România s-a creat o adevărată mișcare de contestare. Sub îndemnul #josbotnita, zeci de oameni postează ipostaze fără mască, surprinse în diverse spații publice, închise sau deschise, și cu îndemnul la anarhie și ignorarea regulilor impuse de autorități cu privire la mască.

Care este conduita corectă

Indiferent de derapajele din acest an, legate de efectele pe care le are purtarea măștii de protecție față de sănătate, toate studiile realizate în această perioadă și toate recomandările arată că, în funcție de distanța pe care participanții la dialog o păstrează între ei, masca reduce riscul de infectare până la aproape 100%.

Sursă foto: larics.ro