IPI: Adoptarea legilor care să combată știrile false în contextul pandemiei „oferă autocraților noi instrumente de cenzură”

0

Cel puțin 17 state au adoptat, în ultimele opt luni, legi sau alte forme de reglementare care vizează dezinformarea pe timp de pandemie. Printre acestea se numără și România, Federația Rusă, Ungaria sau Bosnia și Herțegovina. Potrivit Institutului Internațional de Presă (IPI), „reglementările oferă autocraților noi instrumente de cenzură”. 

Potrivit organizației, Covid-19 a sporit tendința de a adopta legi care permit autorităților să reglementeze online ceea ce consideră periculos și inexact, adesea sub pretextul combaterii dezinformării sau a știrilor false. În ultimele opt luni, IPI a documentat cel puțin 17 țări din întreaga lume în care s-a adoptat o formă de reglementare împotriva „dezinformării online” sau a „informațiilor false”.

„Pe fundalul unui nivel global de libertate a presei în declin, în tandem cu reducerea libertăților digitale, efectul de domino al legilor ce ar vrea să combată fake-news-ul aduce cu sine riscuri serioase. Pe de o parte, în timp ce multe dintre aceste legi provin dintr-o dorință de înțeles de a combate falsurile, definiția lor vagă și domeniul de aplicare larg înseamnă că pot fi ușor manipulate pentru a cenzura informația critică. Pe de altă parte, statele care nu au niciun interes real în protejarea informațiilor de calitate folosesc lupta împotriva dezinformării ca pretext pentru legi care limitează discursul critic”, notează IPI.

„În timp ce combaterea dezinformării online este un obiectiv legitim în general, conferirea guvernelor și autorităților de reglementare controlate de stat a puterii de a decide care informații sunt adevărate și care – false este o cale greșită și periculoasă”, mai adaugă sursa citată.