Capturi video false, care pretind că reprezintă atacuri rusești din Ucraina, dar provin dintr-o simulare de joc video

0

Imagini din jocul video Arma 3 au fost partajate online ca și cum ar fi înfățișat invazia rusă în Ucraina la 24 februarie 2022, avertizează Reuters Fact Check.

O iterație (aici) a fost vizualizată de peste 37.000 de ori. Aceasta purta descrierea „Avioane de vânătoare rusești asupra Ucrainei F22 Raptor vs rachete antiaeriene”. O altă versiune (aici) a avut o descriere care suna astfel: „OMG!!! Rusia tocmai a atacat Ucraina! Uitați-vă la această filmare. BREAKING NEWS: RUSIA TOCMAI A ATACAT UCRAINA!”.

Stilul imaginilor și culorile roșii ale focurilor de armă din ambele livestream-uri seamănă cu imagini din jocul video Arma 3 (aici), (aici), (youtu.be/Q9XDRviA-ic), (youtu.be/5nrb59rGiDc?t=314).

Arma 3 este un joc video de simulator militar dezvoltat de Bohemia Interactive. Nu este prima dată când imagini din acest joc sunt etichetate greșit, ca și cum ar arăta un conflict din lumea reală, inclusiv în Ucraina (aici).

Reuters a abordat, de asemenea, simulări din Arma 3 etichetate greșit ca fiind scene de focuri de armă în Israel (aici), (aici), sau care pretind că arată Valea Panjshir din Afganistan (aici).

În concluzie, Reuters Fact Check dă verdictul: Captura video este falsă. Aceste imagini ale invaziei rusești din Ucraina, din februarie 2022, nu sunt  autentice,dar provin din jocul video Arma 3.