Vloggerul Dorin Galben, despre cum informează Moldova 1 și concluziile monitorizării CJI

0

Dorin Galben a lansat o nouă ediție a vlogului său, „Galben. News”, în care vorbește despre mai multe evenimente de pe agenda publică a ultimelor zile, care i-au atras atenția – demisiile de la Primăria municipiului Chișinău, „atacul” lui Gheorghe Cavcaliuc asupra PAS, huiduielile la adresa membrilor Partidului Șor atunci când merg în teritoriu, dar și raportul de monitorizare a postului de televiziune Moldova 1, lansat de CJI săptămâna trecută. 

În această ediție, Dorin Galben le amintește urmăritorilor săi că postul public de televiziune funcționează din banii cetățenilor, plătitorii de impozite, și a trecut în revistă problemele identificate de cercetătorii media după monitorizarea canalului în perioada 24-30 mai. „S-a observat că Moldova 1 reflectă preponderent situația din Capitală, în defavoarea celorlalte regiuni ale țării, de parcă ar fi televiziune municipală, nu națională.  Plus la asta, s-a observat și o ușoară favorizare a administrației Capitalei”, spune Dorin Galben, referindu-se la concluziile raportului CJI.

De asemenea, el se referă și la superficialitatea știrilor difuzate de Moldova 1. „Majoritatea fie nu au nicio sursă citată direct, fie au doar o singură sursă, or știrile fără surse directe nu oferă multe detalii, respectiv nu le sunt prea clare consumatorilor”, constată vloggerul.

Dorin Galben își îndeamnă urmăritorii să acceseze platformele Media Azi și Mediacritica, „unde puteți afla cum sunteți manipulați sau cum vă puteți proteja de propagandă și informații false”.

Captură foto: Youtube.com/c/doringalben