(Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: Etichetarea și sugestia

0

Cu siguranță ați auzit la TV sau în presa scrisă formulări precum condamnatul fugar, alianța haosului sau cei doi par să aibă o discuție degajată”. Acestea sunt tehnici de influențare a opiniei, prin care oamenii sunt mai degrabă manipulați decât informați. Cercetătorii media le numesc etichetări și sugestii. În cel mai nou video explainer lansat miercuri, 19 august, de Centrul pentru Jurnalism Independent, aceste tehnici sunt analizate și explicate de experta Aneta Gonța.

„Etichetarea este atunci când unei persoane, unui eveniment sau unui fapt despre care ni se vorbește în știri i se dau caracterizări, de regulă, subiective. Acestea pot fi un cuvânt sau o expresie, «lipite» pe cineva sau ceva cu scopul de a evidenția un anumit detaliu, de cele mai multe ori negativ, și a atrage atenția cetățeanului”, explică în video Aneta Gonța.

Prin urmare, când auzim expresii cum ar fi condamnatul fugar, transfugii din Parlament, controversatul om de afaceri, raiderul numărul unu în spațiul CSI, oligarhul fugar, coaliția roș-albastră, alianța haosului și altele, trebuie să știm că aceste informații nu sunt obiective și nepărtinitoare.

Potrivit Anetei Gonța prin intermediul tehnicii sugestiei, jurnaliștii strecoară oamenilor în minte anumite idei, păreri, deducții, pe care în mod normal nu le-ar avea fără aceste intervenții. „Cel mai ușor putem recunoaște această tehnică după formularea ezitantă a frazei, de exemplu, când ni se spune că «vocea din spatele cadrului pare a fi a lui X, cei doi par să aibă o discuție amicală, iar atmosfera pare a fi una degajată». De asemenea, cazuri de sugerare a anumitei idei sunt și acelea în care se critică un actor public, de exemplu prin accentuarea anumitor detalii din biografia lui”, conchide cercetătoarea.

Din video mai aflați și alte exemple de sugestii utilizate de unele instituții media din Republica Moldova.  Aceste tehnici de manipulare sunt printre cele mai des utilizate de instituțiile media, fapt constatat în raportul de monitorizare al CJI, care a avut în vizor 12 instituții media în perioada 1 mai-31 iulie 2020.

__________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.