„Un om bine informat este greu de manipulat!” Raportul CJI de monitorizare a 12 instituții media, în vizorul vloggerului Dorin Galben

0

Dorin Galben a lansat o nouă ediție a vlogului său, „Galben. News”, în care abordează principalele subiecte publice din ultimele zile și are în vizor, de rând cu evenimentele din Belarus sau evoluțiile din dosarul „Laundromat”, concluziile celui mai recent raport de monitorizare a 12 instituții media, lansat Centrului pentru Jurnalism Independent la sfârșitul lunii mai.

„Cu fiecare ocazie vă îndemn să vă informați din surse demne de încredere și, chiar așa, să mai verificați cele auzite și văzute. Iar acum, în prag de campanie electorală, este și mai important să putem discerne informația corectă de propagandă și manipulare”, se adresează Dorin Galben publicului său.

Pornind de la constatările raportului CJI, el trece în revistă principalele abateri pe care le-au comis instituțiile media vizate, în perioada 15 februarie – 15 mai. „Unele dintre redacțiile monitorizate nu prezintă informația completă, astfel induc în eroare publicul. De exemplu la subiectul instituirii stării de urgență, instituțiile media pro-socialiști au manipulat publicul. Cele mai multe abateri au fost identificate la NTV Moldova, Primul în Moldova, Accent TV, KP.md și Sputink.md, fiind vorba și aici de amestecul faptelor cu opinii, lipsa dreptului la replică și prezentarea selectivă a declarațiilor. În ceea ce privește tehnicile de dezinformare, cel mai des s-a recurs la cea a Salvatorului național, care desigur era Igor Dodon, versus dușmanul intern, care era Maia Sandu. Din câte vedeți, nimic nou sub soare”, constată vloggerul.

Dorin Galben își îndeamnă urmăritorii ca, în preajma alegerilor parlamentare anticipate, să fie atenți de unde se informează. „Urmăriți platforma Mediacritica pentru a înțelege mai bine tehnicile de manipulare folosite în mass-media. Și nu uitați că un om bine informat este greu de manipulat!”, conchide el în vlog.

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK . Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK , USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Captură foto: Youtube.com/c/doringalben