Un incident de la frontieră, cu implicarea unui grup de microbiști scoțieni, tratat de media cu încălcarea normelor deontologice

0

Portalul Noi.md a publicat vineri, 12 noiembrie, o știre despre un incident care s-ar fi produs la traversarea hotarului Republicii Moldova de către un grup de microbiști scoțieni. Aceștia ar fi evitat controlul Poliției de Frontieră în punctul de trecere Leușeni. Suporterii scoțieni au venit la Chișinău pentru a urmări meciul care se joacă în această seară, pe stadionul Zimbru, între naționalele de fotbal ale Republicii Moldova și Scoției, în cadrul Campionatului Mondial 2022.

Titlul ales de jurnaliști  „Scoțienii creează probleme autorităților din Chișinău” („Шотландцы создают проблемы властям Кишинева”) ignoră normele deontologice, întrucât evidențiază naționalitatea protagoniștilor care „au creat probleme autorităților”, însă nu precizează că este vorba de microbiști. Deși în incident au fost implicați doar un grup de susținători ai echipei scoțiene de fotbal, în titlu a fost vizată o întreagă etnie, creând în acest fel un stereotip negativ. De asemenea, jurnaliștii au generalizat problema abordată.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști conține mai multe recomandări la acest capitol:  „Nu vom apela la prejudecăți naționale. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil față de o întreagă etnie”; „Vom evita evidențierea etniei sau o bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca titlurile să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.