Titluri cu insulte în cazul știrilor despre protestul transportatorilor

0

Joi, 16 decembrie, unele portaluri de știri au reflectat protestul transportatorilor, organizat în Piața Marii Adunări Naționale, cu titluri în care promovează un limbaj necivilizat și constituie o insultă la adresa unei persoane. Mai exact, protestatarii au cerut Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să ajusteze tarifele la călătoria cu transportul și au adus critici la adresa ministrului Andrei Spînu. 

Informând despre eveniment, portalul Ntv.md a scris: «O prins la rapăn!» Transportatorii care protestează în PMAN, nemulțumiți de Andrei Spînu”. Today.md a titrat astfel: „Transportatorii critică activitatea ministrului Spînu: O prins la rapăn”.

În ambele știri, autorii au ales să promoveze  o expresie jignitoare a unuia dintre protestatari.  

Ghidul de stil cu norme etice amintește că una dintre datoriile profesionale ale jurnaliștilor este să promoveze o limbă exemplară și recomandă evitarea substandardelor, precum vulgarismele sau argotismele. 

În același timp, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca informația să fie dată „scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”. „Vom crea titluri clare, fără ambiguități”, mai sugerează același ghid. 

 

Sursa foto: ntv.md