Studiu de caz. Marșul „Fără Frică!”, folosit pentru accentuarea luptei politice

0

Context: La 21 mai 2017 la Chișinău a avut loc un marș de solidaritate cu reprezentanții comunității minorităților sexuale, categorie considerată vulnerabilă la discriminare. La acțiunea desfășurată sub sloganul „Fără frică” au participat câteva sute de persoane, printre care jurnaliști, bloggeri și activiști civici. În paralel, s-au desfășurat două contra-manifestații organizate de doi preoți ortodocși, iar poliția a sporit măsurile de securitate pentru a proteja manifestanții de eventuale ciocniri. În reflectarea evenimentului, unele media au pus accent pe apartenența politică a susținătorilor comunității gay, iar altele au folosit limbaj denigrator.  

 

În știrea difuzată de Prime, intitulată „Fără frică! Marș organizat de reprezentații comunității gay și susținătorii lor”, reporterii au reprodus, în general, toate faptele importante de la eveniment. Totuși, au accentuat neîntemeiat prezența la manifestație a unei persoane – Grigore Petrenco, despre care au spus că este lider al organizației Antifa, fără să precizeze ce organizație este aceasta. Apoi, l-au întrebat pe președintele Igor Dodon ce părere are despre prezența lui Petrenco la miting. Dodon, cunoscut pentru poziția sa anti-homosexuali, l-a luat în derâdere: „Eu îl ştiu de mult pe Grigore Petrenco, bine că şi-a dat arama pe faţă. Nu am ştiut că este tot din …”. Accentul pe prezența lui Grigore Petrenco și reacția lui Dodon nu au fost necesare, întrucât nu au adus nici un plus de informație telespectatorului, în schimb s-a obținut efectul de ironizare a lui Grigore Petrenco. Dacă și-ar fi dorit să arate poziția președintelui țării față de această acțiune și față de minoritățile sexuale în general, reporterii ar fi trebuit să îi solicite un comentariu asupra marșului și nu în privința unei singure persoane. În formula în care au apărut în știre, cele două elemente au fost folosite pentru ironizare, acesta fiind un procedeu de manipulare aplicat pentru subminarea reputației unei persoane, în cazul dat fiind vorba de Grigore Petrenco.

 

Știrea a arătat la fel ca la Prime și la Publika TV.

 

Accent TV a reflectat evenimentul a doua zi, adică în ediția de știri de la 22 mai, reporterii folosind în text unele aprecieri: „Eșuată s-a dovedit a fi și încercarea din acest an a comunității gay de a traversa centrul capitalei în marș sub sloganul Fără frică”. Aprecierea „încercarea a eșuat” aparține redacției, deoarece înșiși organizatorii nu au calificat marșul din acest an drept un eșec.

 

Portalul Sputnik.md a reflectat evenimentul părtinitor și neechilibrat, punând accent pe acțiunile contra-manifestanților și folosind un vocabular discriminatoriu. Expresiile „susținătorii practicilor sexuale amorale”, „participanții la marșul desfrâului”,„susținătorii practicilor sexuale perverse” din știrea intitulată „Moldova, țară ortodoxă și Moldova fără homosexualitate” arată atitudinea reporterului față de faptele relatate, în timp ce regulile știrii presupun relatarea faptelor și nu a opiniilor reporterului. În acest caz, reporterul a folosit un limbaj stigmatizant și discriminator, iar exagerarea „susținătorii practicilor sexuale perverse” are rolul de a forma cititorului, prin inducere în eroare, o atitudine de respingere a acestui grup social. Or, „acțiuni perverse” reprezintă o infracțiune pedepsită de Codul Penal.  La fel ca și Prime, Sputnik a accentuat prezența la marș a fostului deputat Grigore Petrenco, precizând: „Printre participanții la marșul susținătorilor practicilor sexuale perverse a fost observat și activistul civic Grigore Petrenco, unul dintre criticii actualului regim de la Chișinău”.

 

Deschide.md a reflectat evenimentul printr-un reportaj amplu cu text și fotografii, în timp ce Jurnal TV a trasmis o știre care se încadrează în standardele de echilibru. RTR Moldova, în ediția de a doua zi, 22 mai, a consemnat evenimentul printr-o știre în care a prezentat faptele pe scurt, iar  Ziarul Național a preluat transmisiunea în direct a evenimentului de pe portalul privesc.eu. Website-urile de știri regionale Gagauzinfo.md și novostipmr.com nu au reflectat subiectul.

 

Viorica Zaharia, expertă media

________________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).