Studiu de caz. Adoptarea declarației privind condamnarea traseismului politic de către Parlament, reflectată în media prin prisma preferințelor politice

0

Subiectul adoptării de către Legislativ a unei declarații de condamnare a faptelor de traseism și corupere politică a fost abordat în știri de toate cele 12 instituții media monitorizate. Unele au oferit un timp de emisie mai mare acestui subiect, încercând să prezinte în detalii documentul adoptat (Jurnal TV, Moldova 1, Primul în Moldova). Altele, dimpotrivă, au încercat să estompeze acest subiect printr-o prezentare generală și subiectivă (Prime TV, Publika TV). Abaterea deontologică admisă cel mai des a fost lipsa dreptului la replică (NTV Moldova, Accent TV, Primul în Moldova, Kp.md), urmată de selectarea tendențioasă și dezechilibrată a surselor și declarațiilor (NTV Moldova, Accent TV, Primul în Moldova), cazuri de etichetări (Primul în Moldova, Unimedia.info), sugestii (Sputnik.md) și amestec al faptelor cu opinii (Jurnal TV, Unimedia.info).

NTV Moldova a deschis buletinul informativ din 11 iunie 2020 cu o știre de 4 minute despre declarația adoptată în Parlament. Postul a prezentat subiectul selectiv, favorizând Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM), precum și reprezentanții acestor partide. Totodată, NTV Moldova a prezentat într-o lumină negativă exponenții grupului parlamentar Pro-Moldova. NTV Moldova a mai admis:

  • Selectarea tendențioasă și dezechilibrată a declarațiilor/surselor. NTV Moldova a inclus doar declarații directe ale reprezentanților PSRM și PDM;
  • Lipsa dreptului la replică. Andrian Candu a fost vizat/acuzat de sursele știrii, dar acestuia nu i s-a oferit dreptul la replică.

În buletinul informativ din 11 iunie 2020, Accent TV a difuzat două știri cu un total de emisie de aproximativ 3 minute. Prima din ele a fost o prezentare generală a documentului, fără a include surse și/sau declarații directe. Postul de televiziune a ținut să sublinieze că declarația adoptată de Parlament este o inițiativă venită din partea coaliției majoritare PSRM-PDM. Totodată, în background, autorii l-au menționat pe președintele Igor Dodon și au insistat că el ar fi propus anterior de mai multe ori și a susținut o astfel de inițiativă (tehnica Salvatorului național/Mesia). Astfel, Accent TV l-a prezentat într-o lumină pozitivă pe președintele statului, PSRM și reprezentanții acestui partid. A doua știre a fost făcută în baza unei singure declarații a deputatului socialist Grigore Novac, astfel fiind favorizată formațiunea din care face parte (selectarea tendențioasă a declarațiilor).

Primul în Moldova difuzat o știre la subiectul monitorizat, în buletinul informativ din 11 iunie 2020. Știrea, cu un total de emisie de 4 minute și 28 de secunde, a avut aproximativ același scenariu, text și imagini video ca și cea de la NTV Moldova (unica excepție fiind includerea unei scurte declarații directe, de 5 secunde, din partea lui Alexandru Slusari, deputat al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr). Primul în Moldova a prezentat informația tendențios și lipsit de echidistanță. Acest post de televiziune a admis:

  • Etichetarea: „… liderul PDM, Pavel Filip, a adus exemplul pentru fracțiunea care o conduce, ruptă de fostul democrat Andrian Candu și condamnatul fugar Ilan Șor”;
  • Lipsa dreptului la replică. Andrian Candu și grupul parlamentar Pro-Moldova au fost acuzați direct de unele surse ale știrii, dar  acestora nu li s-a asigurat dreptul la replică;
  • Selectarea tendențioasă și neechilibrată a declarațiilor/surselor. Reprezentanții PSRM și PDM au beneficiat de mai multe intervenții directe în știre, în timp ce  opiniile celorlalte partide pe marginea subiectului nu au fost incluse, cu excepția unei scurte declarații a lui Alexandru Slusari;
  • Tehnica Salvatorului național/Mesia. Primul în Moldova l-a prezentat pe Igor Dodon drept persoana care, anterior, a venit cu inițiativa acestei declarații, punându-l astfel într-o lumină pozitivă.

RTR Moldova a difuzat o știre – cu un total de emisie de aproximativ 3 minute și 30 secunde – în care a menționat despre mai multe inițiative discutate în ședința din 11 iunie a Parlamentului, inclusiv cea privind adoptarea declarației. Postul TV s-a referit la faptul că documentul a fost discutat în ședința legislativului și a fost aprobat unanim de deputați. RTR Moldova a prezentat informația neutru și echidistant, fără a admite abateri deontologice.

În „Mesager”-ul din 11 iunie 2020, Moldova 1 a difuzat o știre – cu un timp de emisie de 4 minute și 20 de secunde – despre declarația adoptată de Parlament, prin care instituția a condamnat traseismul politic. Televiziunea publică a prezentat informația neutru și echidistant, incluzând declarații ale tuturor fracțiunilor parlamentare pe marginea subiectului discutat.

Televiziunea Centrală a reflectat informația despre subiectul monitorizat în buletinul din 11 iunie 2020, într-o știre de 4 minute și 10 secunde, în care s-a referit la mai multe inițiative dezbătute în plenul Parlamentului. Televiziunea Centrală a prezentat într-o lumină negativă PDM-ul și reprezentanții acestei formațiuni. Această instituție media a admis și un caz de amestec al faptelor cu opinii: „Deputații s-au luat la harță… ”

În buletinul informativ din 11 iunie 2020, Prime TV a difuzat o știre la subiectul monitorizat, cu un total de emisie de 45 secunde. Jurnaliștii de la Prime TV au menționat la general despre declarația adoptată de Parlament, dar nu au inclus nicio sursă directă, și respectiv nu au amintit despre discuțiile în contradictoriu din cadrul ședinței parlamentare pe marginea acestui subiect.

Publika TV a publicat o știre pe platforma sa online, în care a făcut o prezentare generală a declarației, fără a include surse cu declarații directe. Publika TV, ca și Prime TV, a estompat subiectul privind declarația adoptată de Parlament prin care a condamnat traseismul politic.

Jurnal TV a difuzat o știre de aproape 6 minute la subiectul monitorizat. Informația a fost prezentată detaliat, fiind incluse mai multe surse directe care s-au expus pe marginea inițiativei. Jurnal TV a admis:

  • Amestec al faptelor și opiniilor: „Inițiativa aparține PDM și acest lucru i-a surprins pe unii deputați din actuala opoziție. Aceștia au remarcat că printre autorii proiectului sunt unii care s-au plimbat anterior pe la mai multe partide”; „o rundă de replici acide”;
  • Lipsa dreptului la replică. Câteva surse ale știrii (Lilian Carp, PAS; Denis Ulanov, Partidul Șor; Alexandru Slusari, PPDA) au adus acuzații anumitor politicieni (Marian Lupu, Viorica Abramciuc, Igor Dodon, Ion Ceban) în declarațiile lor, iar acestora nu li s-a asigurat dreptul la replică. 

Pe 11 iunie 2020, Unimedia.info a publicat 2 știri despre declarația adoptată de Parlament, prin care a fost condamnat traseismul politic. În  una din ele, Unimedia.info a făcut o prezentare generală a declarației, iar a doua știre a inclus declarațiile deputaților Monica Babuc, Pavel Filip și Andrian Candu cu accent pe conflictul dintre fracțiunile parlamentare ale căror exponenți sunt. Ambele titluri ale știrilor au fost tendențioase și au inclus în sine atât etichetări, cât și amestec de fapte și opinii: «Transfugii» din Pro-Moldova nu sunt de acord cu plecarea deputaților dintr-un partid în altul: Cu votul acestora, Declarația cu privire la condamnarea faptelor de traseism și corupere politică, votată în Parlament”; „Declarațiile lui Candu care au enervat-o pe Babuc și replica acesteia din Sfânta Scriptură. Pavel Filip: Plecările din PD au fost pe rând, pentru că ofertele erau în creștere”.

Sputnik.md a publicat o știre la subiectul monitorizat. Articolul s-a referit la aspectele principale ale documentului adoptat în Legislativ, o declarație directă a democratului Alexandru Jizdan, care este autor al documentului, și câteva detalii de context, implicit sugestia potrivit căreia Igor Dodon a fost, de fapt, cel care a sugerat și a anticipat această inițiativă (tehnica Salvatorului național/Mesia). Sputnik.md a prezentat informația folosind în mare parte același scenariu ca și Primul în Moldova și Accent TV.

Kp.md a publicat două știri cu referință la declarația adoptată de parlamentari. Ambele s-au bazat pe intervențiile directe din plen ale deputaților socialiști Grigore Novac și Corneliu Furculiță (știrea în cazul celui din urmă fiind preluată de pe Aif.md). Astfel, Kp.md a pus într-o lumină pozitivă și a favorizat PSRM și reprezentanții acestui partid. De asemenea, Kp.md nu a asigurat dreptul la replică celor vizați și/sau acuzați (Andrian Candu, grupul parlamentar Pro-Moldova) de sursele știrilor (Corneliu Furculiță, Grigore Novac).

Context:

La 11 iunie 2020, în ședința Parlamentului Republicii Moldova a fost propusă spre dezbatere și adoptare o Declarație ce are drept scop condamnarea faptelor de traseism și corupere politică. Inițiativa a fost înaintată de deputații din fracțiunea PDM. Potrivit textului documentului, deputații din Parlamentul Republicii Moldova condamnă cu vehemență acțiunile de traseism politic în forul legiuitor al țării pentru întreaga perioadă a parlamentarismului țării. Documentul a generat discuții în contradictoriu, dar a fost până la urmă susținut de toți cei prezenți la ședință. Declarația adoptată nu are putere juridică, fiind mai degrabă un act simbolic, întrucât mandatul deputaților din Parlament, potrivit Constituției țării, este unul imperativ.

Victor Gotișan, cercetător media

_________________________________

Realizarea acestui articol a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Sursa foto: Adevarul.md