Știri cu judecăți de valoare și etichetări în titluri, pe portalul KP.md

0

Portalul de știri Kp.md a publicat pe 14 și 15 aprilie mai multe articole în care autorii recurg la judecăți de valoare și aprecieri subiective în contextul în care, potrivit normelor deontologice, amestecul dintre fapte și opinii este inadmisibil în jurnalismul de informare.

„Dacă nu-ți place – mergi pe jos, vei fi mai sănătos: PAS nu vrea să reducă accizele la combustibil în Moldova”(orig. Не нравится – ходите пешком, здоровее будете: PAS не хочет снижать акцизы на топливо в Молдове) a titrat redacția portalului pe 14 aprilie cu referire la dezacordul guvernării de a susține inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care a propus autorităților să reducă accizele la carburanți cu 50% și să fie anulat TVA-ul la importul acestora. Materialul în sine este preluat de la un alt portal de știri, fiindu-i atribuit un titlu modificat. 

Un alt material a fost publicat pe 15 aprilie, cu titlul: „Suntem înaintea restului Europei – măcar ceva crește mai bine aici decât la alții: Moldova a devenit «lider» absolut în ceea ce privește creșterea prețurilor pe continentul European” (orig. Мы впереди Европы всей – хоть что-то у нас растет лучше, чем у других: Молдова стала абсолютным «лидером» по росту цен на европейском континенте). Materialul face referire la creșterea bruscă a inflației, care atins un record în țara noastră pentru ultimii 22 de ani. 

„Nu sunt bani pentru spitale și medicamente: Ministerul Sănătății din Moldova va primi peste 7 milioane de lei pentru aparatul său birocratic” (orig. На больницы и лекарства денег нет: Молдавский Минздрав на свой бюрократический аппарат получит более 7 миллионов леев) este un alt material publicat pe 15 aprilie. Redacția face referire la rectificările intervenite în bugetul de stat, prin care au fost majorate  cu aproape 136 de milioane de lei cheltuielile Ministerului Sănătății, destinate „asigurării funcționalității aparatului central”. Jurnaliștii accentuează însă din capul locului că „nu sunt bani pentru spitale și medicamente”, amintind despre îndemnul mai multor reprezentanți ai guvernării către cetățeni să economisească „într-o perioadă dificilă, cu o creștere vertiginoasă a prețurilor și tarifelor”. 

Codul deontologic al jurnalistului prevede o serie de recomandări privind separarea faptelor de opinii: „Jurnalistul își exprimă opiniile pe o bază faptică, pornind de la informații pe care, cu bună credință, le consideră adevărate și care, la necesitate, pot fi verificate. (…) Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea știrilor. Vom căuta să fim cât mai laconici și mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.