Stereotipuri de gen într-un material ce informează despre un accident rutier

0

Portalul de știri Echipa.md a publicat pe 13 aprilie o știre cu titlul: „/FOTO/ Carambol, la Dondușeni: O șoferiță beată criță s-a izbit cu mașina în alte trei autoturisme”. Autorul prezintă informația cu accente care promovează stereotipurile de gen.

Știrea informează despre un accident rutier provocat de o conducătoare auto care ar fi pierdut controlul automobilului, ciocnindu-se cu mai multe automobile. „A provocat un adevărat carambol rutier”, se concluzionează chiar la începutul știrii. „Este isprava unei șoferițe”, continuă autorii articolului, promovând astfel stereotipuri legate de comportamentul femeilor în trafic. De asemenea, în material se accentuează că  „șoferița a fost beată criță”.

Legea cu privire la egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei stipulează că „mass-media contribuie la promovarea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în societate prin elaborarea de programe şi materiale de depăşire a stereotipurilor gender”, fapt neglijat de redacția Echipa.md.

Codul deontologic al jurnalistului menționează că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu referire la titlurile de știri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.