Știre cu imagini care dezvăluie identitatea victimei unei presupuse agresiuni la care ar fi participat și un polițist 

0

Portalul Echipa.md a publicat joi, 20 ianuarie, o știre cu titlul „/FOTO/«El m-a lovit peste proteză și m-a călcat pe gât cu piciorul»: O tânără din Basarabeasca a fost bătută de patru persoane în propria casă. Unul dintre suspecți este un polițist”. Textul este însoțit de fotografii cu victima.

Redacția relatează în știre despre o tânără de 29 de ani care ar fi fost bătută de patru persoane în propria locuință, unul dintre care ar fi polițist. Autorii articolului menționează orașul în care locuiește tânăra și publică o serie de fotografii cu vânătăile de pe corp și fața acesteia. Jurnaliștii susțin că informația le-a fost transmisă de către ruda victimei, iar cazul ar fi avut loc în noaptea de 18 ianuarie. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale. Fac excepție cazurile în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public”. Totodată, jurnaliștii sunt obligați să întreprindă toate măsurile pentru a reduce eventualele efecte negative asupra acestor persoane.

De asemenea, presa nu trebuie să profite de starea de vulnerabilitate a persoanelor și de necunoașterea de către acestea a drepturilor și libertăților lor, precum și să nu le încurajeze să recurgă la acțiuni umilitoare și care lezează demnitatea umană.

Și Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom relata principalele fapte ale unei infracţiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”.  

Cu privire la identificarea suspecților și victimelor, ghidul recomandă sobrietate și precauție: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele și oficialitățile”. „Nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu etc.) care ar putea duce la identificarea victimei”.

Poza simbol