Restricțiile de călătorie impuse de UE din cauza pandemiei, abordate cu un titlu tendențios și care induce publicul în eroare

0

Portalul Sinteza.org publică, pe 23 septembrie, o știre cu titlul: „Uniunea Europeană a decis: Incompetența în gestionarea pandemiei limitează drepturile moldovenilor de a călători în UE”. Titlul ales de redacție este tendențios și induce în eroare cititorul, sugerându-i-se că noile măsuri pandemice, de nivel european, care scot Republica Moldova din lista țărilor aflate în afara restricțiilor de călătorie în UE, ar fi fost luate în urma unei decizii a UE privind „incompetența în gestionarea pandemiei” de către autoritățile moldovenești.

Faptul nu corespunde realității și exprimă exclusiv punctul de vedere al redacției. Titlul nu-și găsește justificare nici în textul știrii, întrucât sursele la care face referire Sinteza.org – OMS, Europa Liberă, IPN –  susțin cu totul altceva. Potrivit lor, Uniunea Europeană a stabilit noi restricții de călătorie în urma noului val al epidemiei de Covid-19, care a  cuprins în prezent Europa, și nu din cauza că ar fi sancționat în acest fel anumite guverne, inclusiv pe cel al Republicii Moldova, pentru unele lacune în administrarea pandemiei.

Amestecul faptelor cu opiniile este un procedeu de dezinformare combătut de toate sursele deontologice care conțin norme clare în această privință. Codul deontologic, pe care portalul Sinteza.org l-a semnat, prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…)  Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Și în privința titlurilor de știri, Codul deontologic conține norme ce trebuie respectate: „Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

 

Sursa foto: eeas.europa.eu