Deși, în zilele noastre, și-a mai pierdut din aura magică de odinioară, radioul reprezintă una dintre marile realizări tehnologice ale umanității. Este invenția care, de peste o sută de ani, ne permite să transmitem informații prin intermediul undelor radio. Acestea călătoresc cu o viteză uimitoare prin spațiu și pot trece nu doar prin aer, ci și prin cele mai multe corpuri nemetalice, inclusiv corpul uman.
Radioul s-a născut la sfârșitul secolului XIX când, cu ajutorul unui sistem pe care l-a creat, fizicianul Nikola Tesla trimitea primul semnal radio. Scopul radioului a fost de a transmite sunetele prin unde radio electromagnetice. Tot „radio” e numit și aparatul care receptează sunetele și care se regăsește, probabil, în orice casă.
În Republica Moldova, această minune a progresului tehnic a apărut abia în anul 1930, la Tiraspol, și în 1937, la Chișinău. În anii 1940 se puneau și bazele actualei redacții Radio Moldova Actualități. În prezent, postul public de radio este singurul cu acoperire națională și se deosebește, ca structură și conținut, de celelalte posturi. El este împărțit în redacțiile Actualități, Dezbateri, Muzicală, Copii și Minorități. Bineînțeles că cea mai mare importantă este redacția Știri, spune redactorul ei șef.
Adrian Petcu, redactor-șef, Radio Moldova: „Până apare un buletin de știri pe post, este realizat un lucru enorm. Începând de la ședințele de planificare și terminând cu agenda propriu-zisă. De exemplu, ziua de mâine – completarea agendei poate începe și cu o lună înainte, atunci când ne vin evenimentele prin poștă sau avem noi ceva fiecare, nu doar din redacție, dar fiecare angajat al radioului poate contribui cu un eveniment la agenda respectivă”.
„După ședința de repartizare a subiectelor, reporterul este cel care se deplasează la eveniment. Înarmat cu un dictafon și caietul pentru notițe, el pornește într-un sat, la o conferința de presă, la ședința Parlamentului sau cea a Guvernului, pentru a reda în sunete, de la fața locului, ceea ce nu pot transmite, uneori, nici imaginile video”.
Cornel Ciobanu, reporter, Radio Chișinău: „Începem ziua cu repartizarea temelor, a evenimentelor. Lunea, facem programări săptămânale. apoi începe lucrul – conferințe, teren, surse, telefoane, pregătirea materialului propriu-zis, după care începe scrisul textului, editarea înregistrărilor și montarea materialului. Este nevoie și de viteză, și de punctualitate, de echidistanță și corectitudine, și, bineînțeles, de profesionalism”.
„Tot reporterul este cel care sonorizează subiectul verificat de către editor – într-un studiou special amenajat și, desigur, izolat fonic. Anume de aici, din studiou, ajung știrile, emisiunile de dezbateri și programele muzicale îndrăgite la noi în case”.
„Din studioul Radio Chișinău, pentru ABC-ul presei, Cornel Ciobanu”.
______________
Acest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.