Revistele, ziarele, emisiunile de televiziune și radio pentru copii sunt destinate unui public foarte divers – de la pici de vârsta preșcolară până la adolescenți.
Toate aceste produse media conțin rubrici care îi ajută pe copii să călătorească în lumea curiozităţilor şi a surprizelor, să își îmbogățească cultura generală și să își dezvolte abilitățile creative, dar și să își dezvolte capacitatea de a discerne.
Una dintre cele mai îndrăgite publicații pentru copii este revista „Florile Dalbe”. Prezentă pe piața media din Moldova de peste două decenii, apare săptămânal și le propune tinerilor cititori rubrici precum: Ineluș-învârtecuș, Ave Terra, Datina străbună sau Orizont școlar. Pe lângă cei câțiva reporteri „maturi”, autori ai materialelor sunt înșiși copiii, care își expediază creațiile pe adresa redacției.
Ion Anton, redactor-șef al revistei „Florile Dalbe”: „Motivarea este simplă – când copilul își vede primul material publicat, el zice: stai, să mai scriu încă unul!. Chiar și dacă, să zicem, textul este imperfect, noi ne străduim să-l cizelăm, să-i dăm o formă publicabilă. Foarte mulți copii ne trimit primele lor încercări literare – poezii, proză, desene”.
Subiectele ce apar în paginile revistei sunt stabilite în cadrul unei ședințe de la sfârșit de an. Autorii vine cu propuneri, după care, număr de număr, fiecare își îngrijește rubricile sau merge în teren. Potrivit redactorului-şef Ion Anton, în pofida părerii generale, pentru copii este însă cel mai complicat să scrii…
Ion Anton, redactor-șef al revistei „Florile Dalbe”: „Unii consideră că la nivelul copilului trebuie să cobori, eu zic, dimpotrivă – la nivelul copilului trebuie să urci. Se cere să cunoști psihologia copilului: nu poți să lucrezi în presa pentru copii, dacă nu cunoști această psihologie, dacă nu citești literatura adresată copiilor și dacă nu ești chiar tu, într-un anume fel, poet sau prozator. Copiii sunt un public aparte, ei nu suportă falsul, cu dânșii nu poți să cochetezi ca și cu maturii…”.
Emisiunea „Magazinul Copiilor”, difuzată de două ori pe lună la postul public de televiziune „Moldova 1”, este destinată telespectatorilor de la șapte la 14 ani. Laura, deja studentă, este aici reporteră de la 11 ani. Ea recunoaște că cel mai dificil este să-i facă pe copii să se comporte firesc în fața camerei de luat vederi.
Laura Andros, reporteră „Magazinul Copiilor”: „Ce am învățat eu în tot acest timp a fost că, atunci când lucrezi cu un copil, trebuie să lași la o parte limbajul metaforic și toate figurile de stil pe care le-am învățat la liceu. Trebuie să fii cât mai simplu și, ce am observat la copii este că sunt foarte curioși, astfel că mă străduiesc să alcătuiesc întrebările în asemenea fel, încât să-l întreb ceea ce vrea el să-l întreb”.
„Magazinul Copiilor” este o emisiune cognitiv-distractivă, veselă, care poate fi privită sâmbătă, după ce se încheie săptămâna de lecții pentru copii. În cadrul emisiunii sunt difuzate rubrici precum Ce? Unde? Când?, Vreau să fiu, Lecturi folositoare sau Curiozităţi, iar reporterii și prezentatorii sunt tot copii. Filmările au loc în aer liber sau într-un studiou special amenajat, cu decorațiuni speciale.
Laura Andros, reporteră, emisiunea „Magazinul Copiilor”: „„Magazinul Copiilor” este un mod de a se relaxa, de a învăța, de a se educa, de a se descoperi. Mulți dintre cei care au talente, prin intermediul emisiunilor se fac și cunoscuți. Cei care au avut talent și nu au avut curaj vin și aceștia să spargă gheața”.
_______________________
Acest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.