Menționarea etniei bănuiților în cazul capturii de heroină, irelevantă și generatoare de stereotipuri

0

Presa din Republica Moldova a relatat, zilele trecute, despre o captură de heroină pe teritoriul țării, în urma unei operațiuni transfrontaliere desfășurate de Inspectoratul Naţional de Investigaţii (INI), Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii şi Cauzelor Speciale (PCCOCS) și Serviciul Vamal. Unele media au evidențiat cetățenia persoanelor reținute în acest caz, fapt care nu este relevant.   

Sâmbătă, 19 iunie, portalul Publika.md a menționat, în  știrea „OPERAȚIUNE de AMPLOARE: Captură record de heroină, depistată pe teritoriiul Republicii Moldova”, că „oamenii legii au demascat o grupare criminală” și că în acest caz „au fost reținuți doi cetățeni turci.”

Deschide.md a făcut aceleași  precizări în legătură cu etnia persoanelor reținute. În știrea „Noi detalii în cazul celor peste 200 de kg de heroină depistate de INI și PCCOCS”, preluată și de ProTV.md, portalul informează: „Sursele Deschide.MD, apropiate anchetei, ne-au comunicat că în acest caz, pe lângă cei doi cetățeni de origine turcă, ar mai fi fost reținute pentru 72 de ore încă alte cinci persoane, bărbați și femei, originari din R. Moldova.” 

O zi mai târziu, Deschide.md publică a doua știre la acest subiect – „(UPDATE) Dosarul „heroina” // Suspecții au primit mandate de arest” – în care din nou menționează etnia persoanelor implicate: „Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat ieri, 20 iunie, mandate de arest pe numele a trei persoane din cele șapte, dintre care două de origine turcă, reținute în cazul celor 235 kg de heroină depistate sâmbăta trecută într-un depozit și care urmau să ajungă în Germania”.

Pe lângă faptul că nu este relevantă, indicarea cetățeniei – în contextul dat, unul negativ – poate conduce la perpetuarea unor stereotipuri și prejudecăți în raport cu etnia vizată. În loc de cetățeni turci ar fi fost mai indicat să fie folosită expresia cetățeni străini. 

Asupra unor astfel de situații ne atrag atenția și normele etice, care conțin prevederi specifice. De exemplu, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă:Vom evita evidenţierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil faţă de o întreagă etnie”. Iar Codul deontologic al jurnalistului din republica Moldova stipulează: „Jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial.”

 

Foto simbol: știri.md