Lansarea în campania electorală a unui partid politic, tratată cu amestec denigrator dintre fapte și opinie

0

Portalul postului de televiziune 10TV a publicat, pe 28 mai, o știre cu titlul: „Ce-a fumat Cavcaliuc? Scene HALUCINANTE la lansarea «PACE»”. În articol se relatează despre lansarea oficială în campanie a Partidului Acasă Construim Europa (PACE), în curtea unei case părăsite, fiind înscenată ieșirea din sicriu a unei tinere, îmbrăcată în haine naționale, care a recitat o poezie despre Moldova. 

În știrea 10TV, redacția își permite să catalogheze scenele drept „halucinante” și să concluzioneze că acestea sunt „gândite de un consumator de stupefiante”. Mai mult, jurnalistul menționează că „fostul șef-adjunct al IGP se laudă că PACE este singurul partid care nu are pe liste «bandiți și narcomani», lucru de care noi nu suntem convinși”. Amestecul dintre fapte și opinii este prezent și în titlu, prin întrebarea: „Ce-a fumat Cavcaliuc?”.  

De menționat că această știre a fost preluată integral de redacția Timpul.md

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Și Ghidul cu norme etice susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Captură foto: 10tv.md