Inițiativa de a reglementa piața publicității, prilej de manipulare informațională și transfer de imagine

0

Portalul Aif.md a publicat pe 9 septembrie știrea „Sandu intenționează să introducă restricții mass-mediei rusești din Moldova, după exemplul lui Plahotniuc”  (orig. „Санду намерена ввести ограничения для российских СМИ в Молдове по примеру Плахотнюка (ВИДЕО)”).

Materialul informează despre o declarație a președintelui Parlamentului și liderului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, făcută la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, pe 8 septembrie, cu privire la intenția deputaților de a elabora un proiect de lege care ar interzice plasarea publicității pe posturile de televiziune retransmise din Federația Rusă.

Chiar dacă știrea vizează afirmații făcute de președintele Legislativului despre un eventual proiect de lege, jurnaliștii interpretează faptele și informează că Maia Sandu ar fi cea care „intenționează să continue lupta cu televiziunile rusești”. În secvența video publicată de AIF, Igor Grosu nu pomenește numele șefei statului, iar oficial aceasta nu mai face parte din echipa PAS și nu are vreo conexiune cu inițiativa legislatorilor. 

Mai mult, autorii știrii recurg la transfer de imagine atunci când insinuează că acțiunile președintei ar urma „exemplul lui Vladimir Plahotniuc [ex-liderul Partidului Democrat –n.r.]”, precizând că, în perioada „regimului lui Plahotniuc”, au fost interzise spre difuzare emisiunile informativ-analitice ale posturilor TV rusești pe teritoriul Republicii Moldova. În schimb, se încearcă plasarea în lumină pozitivă a Partidului Socialiștilor prin precizarea că interdicția a fost anulată „datorită PSRM” (orig. „Снять этот запрет удалось лишь в конце 2020 года благодаря Партии социалистов”). 

Concluzia autorului – „guvernare nouă – năravuri vechi” (orig. „Новая власть – старые нравы” ) – reprezintă un amestec dintre fapte și opinii, care nu ar trebui să se regăsească într-o știre. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. „Corectitudinea şi imparţialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliştilor”, stipulează Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști. Iar cu privire la separarea faptelor de opinii, aceeași sursă prevede: „Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.