Încălcarea dreptului la viață privată și demnitate, constatată de Consiliul de Presă într-un articol al portalului KP.md

0

Consiliul de Presă a constatat că redacția portalului Kp.md a încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova într-un articol în care dezvăluie date personale și detalii din viața intimă a unei minore găsită inconștientă într-un parc din Chișinău. Potrivit membrilor Consiliului, jurnaliștii nu au respectat prevederile care îi obligă să protejeze drepturile omului, să respecte dreptul la viață privată și la demnitate și să nu admită discriminare sau intoleranță.

Kp.md a titrat pe 16 iunie: „Ce se știe despre eleva decedată de 13 ani care a fost găsită în stare inconștientă, în lenjerie intimă, într-un parc din Chișinău: adolescentă „dificilă”, sex, droguri și tată în Italia” (orig. Что известно об умершей 13-летней школьнице, которую нашли в одном нижнем белье без сознания в парке Кишинева: „Трудный” подросток, секс, наркотики, отец в Италии).  În material sunt redate declarațiile comisarului-șef Valentin Cucoș, șeful Inspectoratului de poliție Botanica al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, care a dezvăluit date și detalii despre comportamentul și viața intimă a victimei.

Consiliul de Presă s-a autosesizat pe marginea acestui articol și l-a examinat în lipsa autorilor, în cadrul ședinței din 9 august. Potrivit CP, Redacția Kp.md a fost notificată de Secretariatul Consiliului de Presă privind examinarea autosesizării, însă nu a răspuns la notificare. 

Membrii Consiliului au concluzionat că au fost încălcate o serie de articole din Codul deontologic, printre care obligația reprezentantului mass-media de a respecta dreptul la viață privată și demnitate a persoanelor, inclusiv a celor decedate. CP a mai menționat că imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când dezvăluirea faptelor urmărește un interes public și că jurnalistul trebuie să trateze echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.

De asemenea, CP le-a recomandat jurnaliștilor portalului vizat să studieze atent legislația Republicii Moldova, care califică orice întreținere de relații sexuale cu persoane mai mici de 18 ani drept un abuz sexual, dar și să studieze ghidurile de bune practici jurnalistice referitoare la reflectarea în presă a cazurilor de abuz sexual, inclusiv asupra copiilor, pentru a evita greșelile de abordare și răspândirea stereotipurilor de gândire.

Mai mult, CP a constatat că Valentin Cucoș, prin dezvăluirea datelor despre victimă, „a  încălcat grav normele de comunicare publică care vizează copiii în situații vulnerabile”. Astfel, Consiliul de Presă a decis să adreseze un demers Ministerului Afacerilor Interne, în care va semnala situația și va solicita excluderea pe viitor a cazurilor când informațiile care încalcă drepturile copiilor în situații vulnerabile sunt comunicate jurnaliștilor/publicului de către colaboratorii de poliție.

Decizia CP a fost publicată la sfârșitul lunii septembrie. 

Sursa foto: Publika.md