Imagini neprelucrate tehnic de la înmormântarea fetiței care ar fi fost ucisă de bonă

0

Mai multe instituții media de la Chișinău au relatat miercuri, 3 noiembrie, despre înmormântarea fetiței de un an și zece luni care ar fi fost omorâtă de bona sa acum câteva zile. Unele au însoțit știrile cu imagini care încalcă normele deontologice și nu au respectat principiul prezumției nevinovăției. 

Bunăoară, Publika.md a titrat: „IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL. Fetiţa de 1 an şi 10 luni, ucisă de bonă, petrecută pe ultimul drum”. Redacția a publicat o galerie foto în care au fost surprinse imagini cu cadavrul fetiței în sicriu, neprelucrate tehnic.

Portalul Unica.md a preluat știrea Publika.md, întitulând-o „Lacrimi și durere. Fetița ucisă de bonă este condusă pe ultimul drum”. Unica.md a publicat materialul la rubricile „Dezvoltarea copilului” și „Mama şi copilul”. Totuși, jurnaliștii de la Unica.md au modificat imaginile cu corpul neînsuflețit al fetiței.  La fel au procedat și redacțiile Știri.md și Zugo.md. În cazul celui din urmă, au fost protejate și fețele celorlalți participanți la ceremonia funerară.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul”. Iar Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”. De asemenea, jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate.

Pe de altă parte, redacțiile vizate nu au respectat prezumția nevinovăției, menționând că fetița „a fost omorâtă” de femeia în grija căreia fusese lăsată sau a fost „ucisă de bonă”. Potrivit Codului deontologic, presa trebuie „să respecte prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa”.