Identitatea unei minore decedată la Sîngerei, dezvăluită în cadrul unui reportaj video

0

Joi, 16 decembrie, portalul TVN.md a publicat un reportaj în care titrează: „/VIDEO/ Mama a găsit-o în comă, iar școala a îmbrăcat straie de doliu. Cum s-a stins din viață minora de 14 ani din Sîngerei”.  Jurnaliștii relatează despre decesul unei adolescente de 14 ani, care ar fi survenit după ce fata a fost lovită în cap cu mingea, în timpul orei de sport. 

În materialul jurnalistic, autorii au publicat inclusiv imagini cu minora, i-au dezvăluit numele și alte detalii precum, bunăoară, faptul că mama ei activează în liceul în care ea a studiat.  

Materialul jurnalistic a fost preluat și de Ziarul Național, care a ilustrat știrea cu o fotografie cu tânăra. 

Potrivit Legii cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, în mijloacele de informare în masă se interzice publicarea informaţiei ce conţine date cu caracter personal în cazurile în care se prezintă fotografii ale copiilor sau materiale video despre aceştia în contextul unor fenomene sociale negative, ceea ce permite identificarea copiilor. 

Aceeași lege prevede că, în serviciile de programe radio şi televizate se interzice difuzarea informaţiei cu impact negativ asupra copiilor ce conţine „orice indicii care ar putea duce la identificarea copiilor implicaţi în situaţii cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, abuz sexual, abuz fizic sau psihic, dispute familiale, sinucideri, consum de droguri, abuz de alcool etc.), inclusiv în calitate de victime sau martori. Fac excepţie situaţiile în care jurnalistul acţionează cu acordul părinţilor (tutorilor, curatorilor) în interesul superior al copilului”.

La capitolul protecției minorilor, Codul deontologic prevede că „jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”. „Fac excepție situațiile în care identificarea copiilor este de interes public și cele în care jurnalistul acționează în interesul superior al copilului, cu sau fără acordul părinților sau al tutorilor”, se mai precizează în Cod, prevedere care nu se aplică în cazul subiectului vizat.  

Foto: prognozist.ru