Filmul unui omor, care conține scene șocante, prezentat drept „imagini cu impact emoțional”

0

Mai multe portaluri de știri – Unimedia.info, Deschide.md, Paranteze.md, Protv.md și altele – au relatat despre un omor care a avut loc în centrul Capitalei în noaptea de 11 spre 12 octombrie. Potrivit Poliției, victima a fost găsită în dimineața zilei de 12 octombrie, în jurul orei 11:19, de către trecători. În cadrul măsurilor speciale de investigație desfășurate la fața locului polițiștii au stabilit identitatea bărbatului, iar suspecții au fost reținuți. În majoritatea știrilor prezentate, jurnaliștii au respectat rigorile deontologice.

Site-ul Protv.md a însoțit însă știrea cu titlul  Trei minori s-au filmat cum omoară în bătaie un om al străzii. Aceștia au fost reținuți și urmează să fie decisă plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile – VIDEO și cu o secvență video, preluată de pe canalul de Telegram Ungureanu 112. Filmul reproduce în cele mai mici detalii faptul cum bărbatul este omorât în bătaie, ceea ce provoacă o stare de șoc asupra cititorilor. Avertismentul redacției, plasat la începutul materialului, precum că vor urma „imagini cu impact emoțional” nu poate servi drept justificare pentru difuzarea unor scene șocante, soldate cu moartea unui om.

Reamintim că normele deontologice nu permit reproducerea în știri a detaliilor morbide și a scenelor de violență. Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice stipulează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom relata principalele fapte ale unei infracțiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”.