Discriminare pe criterii de gen într-un reportaj despre o angajată a serviciilor speciale

0

Postul de televiziune Jurnal TV a difuzat, pe 13 septembrie, reportajul „Femeia care conduce serviciile secrete”, protagonista căruia este șefa unei direcții din cadrul Serviciului de Informație și Securitate. Subiectul a fost distribuit și pe portalul Jurnal.md cu titlul: „Munca ei presupune intervenții subtile și determinate: Află povestea de viață a femeii care conduce Serviciile Secrete”. Deși intenția jurnaliștilor este să combată stereotipuri răspândite în societate în raport cu femeile, în text sunt strecurate expresii care discriminează pe criterii de gen.  

Bunăoară, autorii remarcă faptul că „femeile care activează în cadrul serviciilor speciale sunt învăluite de mister. Mai mult chiar decât bărbații” sau „Diana este una din puținele femei din Republica Moldova care și-a dorit cu adevărat să lucreze în Serviciul de Informații”, ultima fiind o opinie subiectivă, odată ce din material lipsesc date care ar demonstra cele invocate. În același context, se mai afirmă că „într-o lume a bărbaților multe cuvinte nu își găsesc locul, pentru că în această lume femeile au fost mereu respinse, dar ele sunt dovadă că schimbarea e posibilă”, dar și se accentuează despre raportul dintre viața profesională și cea personală a protagonistei – „a reușit să gestioneze foarte bine statutul de ofițer de informație cu cel de soție, mamă, fiică, având noroc că familia îi este mereu alături și o susține în toate”. 

Codul deontologic recomandă jurnaliștilor să trateze echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei şi să nu discrimineze pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc. 

Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede: „Vom trata tolerant și nu vom discrimina în materialele de presă reprezentanții tuturor categoriilor sociale, de vârstă, gen, rasă, etnie, apartenență politică etc. (…) Vom trata echilibrat bărbații și femeile în articole, imagini, în calitate de surse sau categorii sociale descrise”. Același ghid încurajează presa să nu deplaseze accentele discursului pe secretul îmbinării reuşite a responsabilităţilor de familie cu cele publice