Comunitatea internațională a fost și este în ultimele săptămâni cu ochii îndreptați spre Ucraina. În primul rând din cauza îngrijorărilor legate de un eventual atac al Federației Ruse asupra țării vecine. Autoritățile de la Moscova au concentrat masiv trupe la granițele cu Ucraina, sporind astfel temerile legate de o posibilă invazie. Rusia, prin vocea președintelui Vladimir Putin, a declarat că nu planifică trecerea hotarului ucrainean și că țara sa își poate poziționa trupele oriunde dorește pe propriul teritoriu, însă a amenințat cu o ripostă dacă Occidentul nu va răspunde cerințelor sale de securitate, inclusiv promisiunea de a nu primi Ucraina în NATO și retragerea militarilor din estul Europei. Federația Rusă a motivat masarea de trupe prin pregătirea exercițiilor comune pe care le-a efectuat în colaborare cu Belarus, între 10 și 20 februarie. În timp ce Moscova a anunțat retragerea unor contingente militare de la granița cu Ucraina, autoritățile de la Kiev relatau, la 17 februarie, că înregistrează o creștere bruscă a numărului de încălcări ale acordului de încetare a focului de către separatiștii susținuți de Rusia în estul țării.
Punctul culminant a fost atins în seara zilei de 21 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a spus că recunoaște entitățile separatiste ce controlează porțiuni din estul Ucrainei drept țări independente și a semnat rapid un decret ce a oficializat acest fapt.
Care este riscul pentru Republica Moldova?
În regiunea transnistreană a țării, necontrolată oficial de Chișinău, staționează trupe ale Federației Ruse. Prin urmare, un eventual conflict armat ar avea repercusiuni inclusiv asupra Republicii Moldova. De asemenea, țara rămâne în continuare în mare măsură dependentă energetic de Federația Rusă, ceea ce ar putea duce la o criză profundă pentru cetățenii moldoveni în cazul unui eventual război între Ucraina și Federația Rusă. Pe fondul escaladării crizei ucrainene, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat solidaritatea cu „țara vecină prietenă”. Autoritățile moldovene au spus că sunt gata, la nevoie, să primească refugiați din Ucraina, ghidându-se de experiența conflictului armat din estul Ucrainei, din 2014, în regiunile Donețk și Luhansk. Datele cu care operează Agenția ONU pentru Refugiați arată că, în acel an, 134 de cetățeni ucraineni au cerut azil în Republica Moldova. Anul următor, în 2015, au fost înregistrate 123 de cereri.
În contextul evenimentelor din țara vecină, fluxul știrilor despre ce se întâmplă la granițele ucrainene a fost unul masiv, greu de analizat pentru profesioniștii din domeniu, nemaivorbind de spectatorii obișnuiți. Un sondaj realizat de CBS Research și IDIS Viitorul, dat publicității pe 8 februarie, arăta că 37,9% dintre respondenți consideră scenariul unui conflict real probabil sau foarte probabil, 27,2% îl consideră improbabil, iar 19,6% – greu posibil. Deci, patru din zece cetățeni moldoveni, potrivit sondajului, admit escaladarea unui conflict în țara vecină.
Îngrijorările occidentale, „analizate” la NTV și RTR
Cel puțin două posturi de televiziune – NTV și RTR – au abordat consistent subiectul crizei din Ucraina în cadrul emisiunilor de sinteză de la sfârșitul săptămânii trecute. E vorba de emisiunea „Итоги недели с Ирадой Зейналовой” (din rusă, „Totalurile săptămânii cu Iraida Zeinalova”), retransmisă de NTV Moldova, și „Вести недели с Дмитрием Киселевым” („Știrile săptămânii cu Dmitri Kiseleov”), retransmisă de RTR Moldova. Le-am analizat pe ambele din perspectiva unui consumator media: ce concluzii pot fi trase și, mai ales, cu ce senzație rămâne telespectatorul după ce le urmărește?
Cel puțin trei tehnici de manipulare am identificat în cadrul acestor emisiuni de sinteză: tehnica „imaginii dușmanului”, capcana imaginilor video și amestecul dintre fapte și opinii.
Să le luăm pe rând.
- Tehnica „imaginii dușmanului” este utilizată pentru a denigra oponenții de idei, adversarii politici sau concurenții de orice fel. Prin tehnica dușmanului ni se induce un sentiment de pericol și neliniște, deoarece ni se proiectează o imagine exagerată și adesea neveridică a unei persoane, organizații sau țări. La pachet cu această tehnică vine, de cele mai multe ori, cea a „Salvatorului național”. Este un instrument complementar: după ce în ochii publicului dușmanii au fost identificați, trebuie prezentat și un salvator capabil să lupte cu aceștia și, eventual, să-i anihileze.
Pe parcursul primelor 30 de minute din emisiunea „Итоги недели с Ирадой Зейналовой”, îngrijorările țărilor occidentale privind un eventual atac asupra Ucrainei sunt prezentate ca fiind rezultatul unei „isterii politice”. Iată doar câteva dintre formulările utilizate pe parcursul ediției: „Все грани истерики: для чего США развязали инфовойну вокруг Украины” (din rusă, „La limita isteriei: de ce SUA au dezvoltat un război informațional) în jurul Ucrainei (RO) sau „Украина стягивает в Донбасс оружие, присланное странами ЕС и США” („Ucraina concentrează în Donbass armamentul trimis de țările UE și SUA”).
Deci, partenerii occidentali sunt prezentați într-o lumină negativă, fiind creionați drept dușmani.
Imediat după cele câteva reportaje despre temerile Occidentului privind iminența unui atac asupra Ucrainei, urmează un amplu material dedicat întâlnirii dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. „Для Макрона это явно визит не только про гарантии безопасности, у него на кону – вся политическая карьера” („Pentru Macron, această vizită este evident nu doar una de securitate, în joc e întreaga lui carieră politică”), afirmă jurnalista. Din reportaj reiese că scopul primordial al vizitei președintelui Macron la Moscova e să se poziționeze ca un lider occidental care „a reușit să se înțeleagă” cu Vladimir Putin, câștigând astfel puncte electorale în ajunul alegerilor prezidențiale din Franța, ce vor avea loc în primăvara acestui an. De la conferința comună a celor doi președinți este citat masiv Vladimir Putin, declarațiile lui lăsând impresia că liderul de la Kremlin este îngrijorat de menținerea stabilității în Europa. „Închipuiți-vă că Ucraina este membră NATO, asta ar înseamna că se poate isca o confruntare între Federația Rusă și NATO. Noi, ce, trebuie să luptăm cu NATO? Vreți ca Franța să lupte cu Rusia? Păi, așa va fi! Îngrijorarea noastră este dictată și de chestiunile legate de menținerea securității europene”, afirmă liderul rus, prezentat în acest caz ca un salvator național.
- Etichetarea, sugestia și amestecul dintre fapte și opinii. Aceste tehnici le identificăm atunci când unei persoane, unui eveniment sau unui fapt despre care ni se vorbește în știri i se dau caracterizări subiective. Poate fi vorba de un cuvânt sau o expresie „lipite” pe cineva sau ceva. De regulă, eticheta evidențiază un anumit detaliu, de cele mai multe ori negativ și atrage atenția telespectatorului.
În emisiunea „Вести недели с Дмитрием Киселевым”, retransmisă de RTR Moldova, la fel se relatează despre vizita lui Emmanuel Macron la Moscova. La adresa președintelui francez sunt utilizate etichetări ce îl pun într-o lumină nefavorabilă. Bunăoară, jurnalistul Dmitri Kiseliov afirmă: „Tо что должны быть разведены крупнейшие военные потенциалы НАТО и России по соображениям безопасности всего мира, Путин вновь был вынужден объяснять чуть ли не по пальцам”. În traducere din rusă, ar însemna că președintele Vladimir Putin a fost nevoit să-i explice omologului său francez „practic pe degete” cum trebuie organizată arhitectura globală de securitate. Utilizarea acestei sugestii îl prezintă pe președintele Emmanuel Macron ca fiind inferior lui Vladimir Putin.
O etichetare similară a fost utilizată și la adresa ministrei de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, care joi, 10 februarie, s-a deplasat la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov. Comentariul s-a axat mai ales pe eroarea comisă de șefa diplomației britanice care, în timpul discuției cu Lavrov, ar fi spus că regiunile Rostov și Voronej sunt regiuni ucrainene și nu ruse. Presa rusă a folosit pe larg acest incident pentru a discredita diplomația britanică.
„Ну и пара замечаний в догонку: вот прилетела к нам министр иностранных дел Британии Лиз Трусс, по факту малообразована, даже невежественна, разговор поддержать неспособна, талдычит одно и тоже как попугай, на вопросы не отвечает, элементарно географии не знает, Ростов и Воронеж для неё территория Украины, а Россия окупант” („Câteva observații suplimentare: a venit la noi ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, nepregătită și chiar nerespectuoasă, nu poate întreține o conversație, trăncănește ca un papagal, la întrebări nu oferă răspunsuri și, elementar, nu cunoaște geografia. Pentru ea, Rostov și Voronej [regiuni din Rusia n.a.] sunt teritorii ale Ucrainei, iar Rusia în aceste regiuni e ocupant”), a conchis jurnalistul.
- Capcana imaginilor video. Această tehnică a manipulării este utilizată prin intermediul imaginilor video. Este un truc ce constă în utilizarea secvențelor video în care apar oameni, locuri, lucruri, cuvinte astfel încât, combinate cu textul materialului jurnalistic, acestea fie să confirme afirmațiile autorului, fie să facă o asociere – pozitivă sau negativă – dintre imagine și un text nespus, fie să inducă în eroare prin efectul de amplificare sau de diminuare a proporțiilor unui eveniment.
Pe parcursul celor două emisiuni analizate, această tehnică este utilizată masiv. Bunăoară, în ediția „Итоги недели с Ирадой Зейналовой”, atunci când se vorbește despre solicitarea ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, privind oferirea de „explicații detaliate” despre activitățile militare ruse din apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al OSCE din 2011, pe ecran este proiectată o fotografie a șefului diplomației de la Kiev scărpinându-se la ceafă. Imaginea este una sugestivă, a cărei menire e să-l pună pe Dmitro Kuleba într-o lumină negativă – cea a unui politician nesigur și prea puțin convingător.
În emisiunea „Вести недели с Дмитрием Киселевым” este prezentat un reportaj în care sunt puși „în oglindă” voluntarul Ivan din Donețk, regiunea separatistă Donbas, sprijinită de Federația Rusă, care este gata să-și sacrifice propria viață pentru „a-și apăra copiii, mama și familia” și voluntarii ucraineni, prezentați ca „naționaliști din Kiev”, isterici, gata să dea foc Donbasului dacă ar avea posibilitatea. Imediat, urmează un alt reportaj dedicat așa-numitei „agresiuni ucrainene asupra Donbasului”, unde se vorbește despre zeci de victime dispărute de la începutul conflictului din estul Ucrainei. Așa cum au fost prezentate cele două materiale, se induce senzația că Ucraina ar pregăti un măcel în Donbas.
Concluzie
Cele două emisiuni retransmise de posturile RTR Moldova și NTV Moldova nu pot fi considerate ca fiind informative și echidistante în ce privește relatarea despre criza din estul Ucrainei și negocierile ruso-occidentale. Materialele abundă în etichetări, sugestii, afirmații favorabile Federației Ruse, sunt citați comentatori pro-ruși, iar poziția Occidentului lipsește. Absența echilibrului în citarea surselor ar trebui să pună în gardă telespectatorii și să-i determine să privească cu ochi critici informațiile livrate de jurnaliștii celor două posturi de televiziune.
Portalul Mediacritica
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea propagandei și a manipulării prin instrumente de educație media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie 2021 –noiembrie 2022, cu sprijinul organizației Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite. Opiniile exprimate în acest material nu le reprezintă neapărat pe cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor săi.