Acuzațiile Adrianei Bețișor la adresa procurorului general, redate fără asigurarea dreptului la replică

0

Pe 2 septembrie, Procuratura Generală (PG) a anunțat, într-un comunicat de presă, că un fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție va compărea pe banca acuzaților, fiind învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit presei, este vorba de ex-adjuncta PA Adriana Bețișor, care, la scurt timp după ce instituțiile media au relatat despre finalizarea dosarului, a venit cu o reacție la subiect, pledând nevinovată. Printre altele, ea a mai declarat că dosarul intentat în privința sa reprezintă o „făcătură” și „o răzbunare curată, sprijinită și încurajată de însuși procurorul general”, Alexandr Stoianoglo.

O bună parte a portalurilor de știri au informat publicul despre caz și au redat comentariile Adrianei Bețișor, printre care și Deschide.md, Telegraph.md, Agora.md, Cotidianul.md, ZdG.md, Jurnal.md, Safenews.md, Radiochișinau.md, Replicamedia.md, Zugo.md.Totuși, din știri lipsește replica procurorului general la acuzațiile care i se aduc, iar nicio redacție nu precizează dacă a încercat să-l contacteze pe Stoianoglo sau Procuratura Generală pentru a obține o reacție. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”, iar dacă lipsește posibilitatea asigurării dreptului la replică sau dacă persoana vizată renunță la replică, jurnalistul „anunță despre acest fapt”. De asemenea, jurnalistul „trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect” și să demonstreze pluralitatea de opinii în știrile conflictuale. 

Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ziariștilor să respecte principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică