Acuzații în contextul majorării salariilor judecătorilor CC, preluate de unele portaluri de știri fără replicile celor vizați

0

Mai multe portaluri de știri, printre care ntv.md, primul.md, a-tv.md, adevarul.ro, telegraph.md, mk.kn.md – au publicat miercuri, 8 decembrie, știri care se bazează pe declarația acuzatoare a unui expert în drept și politician la adresa șefei statului, precum că majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale de la 40.000 lei la 82.000 lei „pare a fi o mită din partea președintelui țării, Maia Sandu, pentru magistrați”.

În postarea sa, pe lângă faptul că insinuează despre „mita plătită la vedere de către M. Sandu din banii publici, din banii noștri”,  Ion Dron scrie cu referire la magistrații CC că aceștia „au participat tacit la devalizarea instituțională a Procuraturii Generale și pentru tot ce mai are de făcut M. Sandu pe aici în afara Constituției”. 

Jurnaliștii au tirajat afirmațiile fără a oferi drept la replică niciunei dintre persoanele sau instituțiile vizate, fiind ignorat pluralismul de opinii și omisă regula de a avea cel puțin două surse într-o știre.

Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. Aceeași sursă prevede că „jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.

Totodată,  Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă respectarea principiului potrivit căruia „orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică pe subiectul materialului publicat”. 

 

Ion Dron. Sursa foto: Facebook