Talk-show-ul, cartea de vizită a televiziunilor

0

Talk-show-ul este o emisiune de televiziune sau radiofonică, în care moderatorul dezbate o temă importantă pentru societate alături de unul sau de mai mulți invitați. Aceste emisiuni sunt cărțile de vizită ale televiziunilor, au rating de ordinul milioanelor și, de regulă, sunt difuzate în prime-time. De multe ori, aceste emisiuni îi aduc notorietate prezentatorului, cum este și cazul „Oprah Winfrey Show”, cu 16 milioane de spectatori unici.

Moderatorul unui talk-show îndeplinește rolul de „provocator”, spune Liliana Barbăroșie, moderatoarea emisiunii „Moldova în direct”, difuzată la postul public de televiziune. Iar subiectul dezbătut – politic, social, economic sau financiar – trebuie să fie unul de interes public.

Liliana Barbăroșie, moderatoare „Moldova în direct”, „Moldova 1”: „Subiectul unei dezbateri trebuie să fie cel mai important subiect al zilei, la care oamenii poate au căutat pe parcursul zilei răspunsuri și nu au găsit, iar tu vii seara cu o dezbatere și i le oferi. Este cel mai bun lucru care se poate întâmplă”.

Înainte de emisiune, moderatorul se documentează la tema ce urmează a fi dezbătută,  proces care poate dura și câteva ore. Odată aleasă tema zilei, sunt selectați și telefonați invitații – fie experți, reprezentanți ai autorităților publice sau politicieni. Aceștia trebuie să reprezinte baricade diferite, pentru a asigura echilibrul discuției”.

Liliana Barbăroșie, moderatoare „Moldova în direct”, „Moldova 1”: „De cele mai dese ori, adevărul iese la iveală din confruntarea de idei. Atunci când se enervează, omul poate să spună și ceva ce nu și-a plănuit de acasă să spună”. „Foarte frecvent te ciocnești de situații când în care invitații nu vor să se întâlnească cu partea adversă, cu cel care ar putea să exprime un punct de vedere total diferit”.

Uneori, prezentatorul schițează „de acasă” întrebările, unele chiar incomode. Alteori, acestea sunt adresate ad-hoc. Autorul talk-show-ului „Pahomi”, difuzat la Realitatea TV de luni până vineri, spune că moderatorul trebuie să fie imparțial, să trateze invitații egal și să fie obiectiv.

Viorel Pahomi, moderator „PAHOMI”, Realitatea TV:„Moderatorul trebuie să aibă întrebări, trebuie să fie curios și trebuie aibă curaj – și este foarte important să nu fie intimidat și să nu se teamă de invitat, dar în același timp trebuie să aibă libertatea să o facă”.

„Trebuie să fie sincer, să aibă o poziție, trebuie să aibă ceva de spus, să îi pese, să nu fie indiferent”.

Talk-show-urile sunt filmate în studiouri special amenajate, cu lumini și decor speciale. În unele emisiuni de acest gen, telespectatorii pot telefona în direct pentru a-și exprima opinia sau a acorda anumite întrebări invitaților. Mai nou, unii moderatori colectează întrebări pentru invitați pe rețelele de socializare, înainte sau chiar în timpul emisiei.

__________________

flagAcest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile  din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.