Manipulare pe Tik Tok? Un clip video cu un tren ce transportă tehnică militară la granița cu Republica Moldova, prezentat drept un fapt real

0

În aceste zile, pe platforma online Tik Tok circulă un clip video de aproape un minut  în care apare un tren. Potrivit textului de pe video, ar fi vorba despre „un tren cu tehnică militară americană la hotar cu R. Moldova”. Clipul este comentat și distribuit intens pe această rețea socială, fiind prezentat ca un fapt real. Până la acest moment, aceste imagini nu au apărut în presă.

Trenul pare să transporte tehnică militară. Nu există însă detalii care ar confirma însă că aceste imagini au fost filmate pe teritoriul sau la granița Republicii Moldova. Astfel, poate fi dedus faptul că aceste imagini pot fi de oriunde.

Acest video este distribuit de peste 6.000 de utilizatorii Tik Tok și apreciat de peste 18.000 de utilizatori. Secvențele video au acumulat aproape 3.000 de comentarii, multe fiind contradictorii. Unii utilizatori se întreabă dacă „Moldova are așa cale ferată?”.

De menționat este că utilizatorul cu pseudonimul danzo988 care a distribuit videoul are un profil suspect care nu conține un nume sau prenume. Pe același profil mai sunt publicate și alte clipuri video cu tehnică militară.

În acest sens, Mediacritica vă îndeamnă să nu accesați și să nu distribuiți astfel de materiale pe rețelele sociale. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să nu cădeți în capcana falsurilor informaționale: verificați cât de actualizat este profilul celui care a distribuit conținutul foto sau video, dar și ce istorie are acest profil, întrebați-vă dacă numele folosit este unul adevărat.

Anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent a realizat o serie de videouri unde a explicat în detaliu tehnicile de manipulare care se regasesc în spațiul online. „Manipularea pe înțelesul tuturor: lipsa sursei pe imaginile video preluate” este unul dintre ele.  Cercetătoarea media Aneta Gonța susține că imaginile foto cât și  cele video ar trebui să aibă indicată sursa inițială, regulă valabilă în special în cazul instituțiilor media, dar de care putem ține cont și atunci când navigăm pe rețelele sociale.

Sursă foto: im.education