Studiu de caz. Ajutorul umanitar acordat de Guvernul României, în presă: de la abordare emotivă, la estomparea informației

0

Subiectul despre ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova de Guvernul României a fost reflectat de toate cele 12 instituții media monitorizate. Fiecare a avut însă o abordare diferită. Unele au acordat un spațiu larg – timp de emisie și/sau număr de știri – acestui subiect (Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, Unimedia.info), iar altele l-au reflectat selectiv (Accent TV, Kp.md, Sputnik.md). Abaterile deontologice admise cel mai des au fost amestecul faptelor cu opinii și sugestiile (Primul în Moldova, Prime TV, Sputnik.md, Kp.md). În ceea ce privește tehnicile de manipulare, unele redacții au recurs la estompări (Accent TV), folosirea coloanei sonore/audio în știri (Jurnal TV) și tehnica dușmanului intern (Kp.md). În cazul instituțiilor media online a fost semnalată tendința de a nu menționa clar tipul materialului publicat: știre, articol de opinie, reportaj, interviu etc., pentru a exclude orice fel de interpretare.

Moldova 1 a reflectat subiectul despre ajutorul României în „Mesager”-ul din 7 mai 2020, într-o știre cu o durată de emisie de 6 minute și 13 secunde dintr-un total de aproximativ 41 de minute. Televiziunea publică a prezentat informația despre eveniment detaliat, într-un mod neutru și echidistant, fără a admite abateri deontologice.

NTV Moldova a difuzat o știre de aproximativ 5 minute despre subiectul monitorizat, dintr-un total de aproximativ 39 minute de emisie, în buletinul informativ din 7 mai 2020. Și această instituție media a prezentat informația într-un mod neutru, echidistant și fără abateri deontologice.

În buletinul informativ din 7 mai 2020, Accent TV a difuzat la fel o știre despre ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova de autoritățile de la București. Accent TV a prezentat informația selectiv și lipsit de echidistanță. Știrea a avut un timp de emisie de aproximativ 2 minute și a avut drept sursă doar declarațiile președintelui Igor Dodon (2 intervenții cu un total de 1 minut și 25 de secunde), care a mulțumit României pentru ajutorul acordat. Accent TV a estompat astfel evenimentul, prezentându-l doar în baza unei opinii.

Primul în Moldova a difuzat o știre la subiectul monitorizat în buletinul informativ din 7 mai 2020. Această instituție media a admis în reflectarea informației mai multe cazuri de amestec al faptelor cu opinii: „Evenimentul nu s-a lăsat fără incidente, organizate de opoziția politică”; „Chiar dacă o zi mai devreme premierul de la București, Ludovic Orban, și-a exprimat speranța că acest lot de ajutor umanitar nu va fi folosit pentru PR, unele forțe politice de la Chișinău nu au ezitat să se evidențieze la eveniment”; „…mai mulți unioniști conduși de liberalul Dorin Chirtoacă au avut un comportament scandalos la ceremonia de transmitere a lotului umanitar”. Totodată, a fost admis și un caz de generalizare: „Acestea au fost calificate de reprezentanții autorităților de la București drept provocări pentru a compromite un eveniment frumos”.

În buletinele informative din 7 mai 2020, RTR Moldova și Televiziunea Centrală au difuzat câte o știre tematică cu un timp de emisie de 3 minute și 15 secunde și, respectiv, 4 minute și 30 secunde, în buletinul informativ din 7 mai 2020. În ambele cazuri, informația a fost prezentată neutru și echidistant, fără a fi admise abateri deontologice.

Jurnal TV a deschis buletinul informativ din 7 mai 2020 cu o știre cu elemente de reportaj, de 5 minute, despre convoiul umanitar. Postul de televiziune a folosit coloana sonoră/audio în știre – o tehnică de manipulare care încearcă să transmită sublim consumatorului media, pe lângă informații și fapte, anumite atitudini. De asemenea, Jurnal TV, în reflectarea subiectului, a pus accentul mai degrabă pe emoții, decât pe fapte, ceea ce poate fi calificat, în acest caz, drept amestec al faptelor cu opinii: „…La podul de la Telecentru s-au adunat mulți chișinăuieni cu respect față de România, care ne ajută ori de câte ori este nevoie”.

În buletinul informativ din 7 mai 2020, Prime TV a difuzat 3 știri la subiectul monitorizat, cu un total de emisie de 11 minute și 17 secunde. Una din ele a fost despre intrarea convoiului în Republica Moldova și întâmpinarea acestuia de către un grup de unioniști, a doua știre s-a referit la evenimentul oficial desfășurat sub podul din Șoseaua Hâncești și în fața Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, iar a treia știre a inclus opiniile partidelor de opoziție și replica autorităților despre cum și unde a fost organizată procedura de recepționare a ajutorului umanitar oferit de România. Prime TV a prezentat neutru și echidistant informația, inclusiv oferind drept la replică tuturor celor implicați și/sau vizați. Totuși, în una din știri, Prime TV a admis un caz de sugestie: inițial autorii au menționat că „premierul Ion Chicu a fost huiduit” pentru faptul că a organizat primirea ajutorului României sub un pod, pentru ca ulterior să accentueze faptul că „…premierul moldovean Ion Chicu, care deține și cetățenia României, le-a mulțumit fraților de peste Prut pentru ajutorul umanitar oferit țării noastre”. Astfel, Prime TV a sugerat și evidențiat detalii despre premierul moldovean (cetățenia), irelevante pentru contextul știrii, pentru a-l pune pe cel din urmă într-o lumină negativă.

Publika TV a reflectat informația în 8 știri (una difuzată pe post și 7 publicate pe site-ul oficial al televiziunii), folosind același scenariu, imagini și text ca Prime TV.

În perioada 6-8 mai 2020, Unimedia.info a publicat 8 știri despre ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova de guvernul de la București. Unimedia.info a abordat ceremonia de prezentare a asistenței umanitare acordate de România și opiniile unor politicieni și partide politice despre locația selectată. De asemenea, Unimedia.info a menționat și despre incidentele care au avut loc în cadrul ceremoniei, precum și răspunsul Primăriei municipiului Chișinău și al președintelui Igor Dodon la solicitarea PPDA de a desfășura evenimentul în PMAN, inclusiv mulțumirile PPDA aduse României pentru ajutorul umanitar. Unimedia.info a prezentat informația într-un mod neutru, echidistant și fără a admite abateri deontologice în prezentarea informației.

Sputnik.md a publicat 3 știri la subiect. Redacția a menționat despre amânarea cu o zi a ajutorului oferit de România, despre ceremonia oficială de recepționare a ajutorului, dar și despre acțiunile de protest organizate în timpul ceremoniei oficiale.

Sputnik.md a admis:

  • Sugestia/Titluri manipulatorii. „Dorin Chirtoacă, apostrofat de ambasadorul României la Chişinău: Sunteți responsabil…”; „Ion Chicu: Acordarea ajutorului umanitar din partea României, amânată”. Pentru claritate și corectitudine era recomandat, în acest caz, să fie menționat direct în titlu că ajutorul este amânat cu o zi. Altfel, se subînțelege că ajutorul este amânat pe o perioadă nedefinită. Autorii menționează însă doar în textul știrii că convoiul „nu va ajunge astăzi în Republica Moldova”;
  • Amestecul faptelor cu opinii: „Ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță, a fost vădit deranjat de manifestația de protest care a avut loc astăzi în timpul ceremoniei de primire a ajutorului umanitar din partea României. Un grup de unioniști, în frunte cu Dorin Chirtoacă, l-au huiduit pe premierul Ion Chicu. Ioniță s-a apropiat de protestatari și i-a rugat, pe un ton apăsat, să protesteze în altă parte”.

Kp.md a publicat 2 materiale despre ajutorul umanitar al României. Unul din ele a fost o știre având drept unică sursă declarația lui Igor Dodon despre acest ajutor. Autorii l-au scos astfel în evidență pe șeful statului și l-au pus într-o lumină pozitivă. Totodată, Kp.md a estompat evenimentul prin faptul că a reflectat informația selectiv, dintr-o singură perspectivă și în baza unei singure declarații/opinii.

De asemenea, Kp.md a publicat un material care, judecând după stil, poate fi catalogat mai degrabă drept un articol de opinie, trecut la rubrica „Politică”, dar care nu a fost marcat corespunzător. În acest text, Kp.md a admis tehnica de manipulare a dușmanului intern – „dușmanul” fiind „unioniștii” –, precum și numeroase cazuri de amestec al faptelor cu opinii. Iată doar câteva exemple: „Unioniștii nu au avut niciodată o încercare de PR mai nereușită – o adevărată rușine” (orig. „Такой неудачной попытки пиара у унионистов еще не было – настоящий позор”); „Unioniștii moldoveni s-au săturat de autoizolare și se pare că li s-a făcut teamă că dispar de pe agenda publică” (orig. „Молдавские унионисты устали от самоизоляции и, видимо, испугались, что уходят с повестки дня”); „Așadar, relația cu România este una bună – prietenie și suport reciproc. Dar iată voi, unioniștilor, din nou ați clacat” (orig. „Так что у нас с Румынией все хорошо – дружба и взаимоподдержка. А вот вы, унионисты, снова пролетели, как фанера над Бухарестом”).

Context:

La 30 aprilie 2020, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul a 3,5 milioane de euro), sub forma unor produse medicale și materiale sanitare necesare pentru tratarea infecției cu noul tip de coronavirus. Ajutorul umanitar, transportat cu un convoi de 20 de camioane, a pornit din București pe 6 mai și a ajuns la Chișinău a doua zi, pe 7 mai. Procedura de recepție oficială a avut loc sub podul de pe Șoseaua Hâncești din sectorul Telecentru al Chișinăului.

Victor Gotișan, cercetător media 

___________________________________

Realizarea acestui articol a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Sursa foto: captură foto TVR Moldova