Calificări subiective și imagini sângeroase într-o știre despre cazul unui bărbat lovit într-un accident

0

KP.md publică, pe 12 august, o știre cu titlul „Mizerie adevărată: Un bărbat a fost lovit de o mașină în Chișinău, dar a fost dus la Poliție în loc de Urgență, unde a pierdut sânge fără să i se acorde ajutor” (Original: „Настоящий трэш: В Кишиневе парня сбил автомобиль, но повезли его в полицию, а не в „скорую” – там он истекал кровью без всякой помощи”).

Știrea se bazează pe o postare a jurnalistului de televiziune Serghei Skripnik, distribuită pe rețelele sociale. Contactat de KP.md, acesta confirmă că era prezent la Poliție când un tânăr, lovit de o mașină, a fost adus de șoferul automobilului. Piciorul tânărului sângera, dar în loc să i se acorde primul ajutor, acesta și șoferul au fost puși să sufle într-un tub, pentru a vedea gradul de alcoolemie.

De cealaltă parte, în comentariul  solicitat de KP.md, Poliția se disculpă:  „Poate că polițistul nu avea bandaje sau alte materiale pentru a pansa rana? Ce ar fi trebuit să facă polițistul? A chemat oricum o ambulanță”.

În loc să relateze obiectiv și laconic despre acest caz, redacția KP.md a amestecat în titlu faptele cu opiniile, dând calificări subiective situației (Mizerie adevărată), ceea ce contravine regulilor de scriere a unei știri. Normele deontologice au fost încălcate și prin faptul că redacția nu a evitat publicarea fotografiilor sângeroase, o altă recomandare a Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști.

În acest sens, ghidul prevede: „Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri. În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. (…) Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective”. Iar în privinţa titlurilor de ştiri, se stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Sursa foto: politia.md